Читај ми!

Егзодус Јермена из Нагорно-Карабаха – више од 100.000 избеглих, УНХЦР позива на хитну међународну помоћ

Више од 100.000 избеглица стигло је у Јерменију из Нагорно-Карабаха, азербејџанског региона у којем живи јерменско становништво, који је Баку ставио под контролу војном акцијом прошле недеље.

Влада у Јеревану саопштила је да је 100.417 Јермена побегло из Нагорно-Карабаха од 24. септембра, наводи агенција РИА Новости, преноси Ројтерс.

И шеф Агенције УН за избеглице Филипо Гранди објавио је да је више од 100.000 избеглица стигло у Јерменију.

"Многи су гладни, исцрпљени и потребна им је хитна помоћ", истакао је Филипо Гранди на друштвеним мрежама.

УНХЦР и партнери појачавају подршку јерменским властима, додао је Гранди, али је нагласио да је хитно потребна међународна помоћ.

Раније је званичник агенције УН за избеглице рекао да би укупан број избеглих могао достићи 120.000, што одговара проценама целокупне популације Нагорно-Карабаха.

Азербејџан је саопштио да ће поштовати права Јермена из Нагорно-Карабаха који одлуче да остану, али да је заувек уништио концепт отцепљене државе.

Јерменско становништво напушта Нагорно-Карабах од прошле недеље, када је, 19. септембра, почела војна операција Азербејџана у том региону.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протерала тамошње "јерменске војне формације".

Дан након почетка војне операције, постигнут је споразум о прекиду ватре са јерменском страном, уз посредовање руских мировних снага.

Председник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је јуче декрет којим се од 1. јануара распуштају све институције, а та самопроглашена република ће престати да постоји.

Иначе, у Нагорно-Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није био под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега, Азербејџан је поново заузео у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

Сукоб око Нагорно-Карабаха траје од краја осамдесетих година – кроз различите фазе, и ескалације и привремено смиривање.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво