Читај ми!

Самопроглашена република Нагорно-Карабах од 1. јануара 2024. више неће постојати

Председник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је декрет којим се од 1. јануара распуштају све институције, а та самопроглашена република ће престати да постоји.

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да у наредним данима у Нагорно-Карабаху неће бити ниједног Јерменина. Његова влада је претходно поручила да ће пружити уточиште свим избеглицама.

boxPluginImg

Више од 65.000 Јермена већ је напустило Нагорно-Карабах. До акције азербејџанске војске у тој самопроглашеној републици живело је 120.000 Јермена.

boxPluginImg

Вашингтон тражи да Баку одржи примирје и заштити права цивила, док Немачка позива Азербејџан да дозволи међународним посматрачима улазак у Нагорно-Карабах.

Етнички Јермени напуштају Нагорно-Карабах од прошле недеље, када је почела војна операција Азербејџана у том региону.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протерала тамошње "јерменске војне формације".

Дан након што је азербејџанска војска започела војне операције у региону Нагорно-Карабах, 20. септембра, постигнут је споразум о прекиду ватре са јерменском страном, уз посредовање руских мировних снага.

Иначе, у Нагорно-Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није био под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега, Азербејџан је поново заузео у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара