Читај ми!

Либија – велики број тела под рушевинама и на обали, СЗО апелује на власти да не сахрањују страдале у масовним гробницама

Последице историјских поплава у Либији и даље су видљиве. Најтеже је погођен град Дерна у којем је, према подацима Црвеног полумесеца, живот изгубило најмање 11.300 особа. Више од 10.000 људи је нестало. Због великог броја тела широм града постоји опасност од бројних болести, нарочито колере.

Становници и спасиоци либијског града Дерна извлаче тела које је нанела вода и која извлаче из рушевина насталих након разорних поплава, пренео је Ројтерс.

Светска здравствена организација и друге групе за помоћ позвале су локалне власти да обуставе сахрану жртава поплава у масовне гробнице због тога што то може изазвати дугорочне последице по ментално здравље чланова породица страдалих, али и због здравствених ризика уколико се гробнице налазе крај воде.

Према извештају Уједињених нација, више од 1.000 погинулих је сахрањено на тај начин, а из Црвеног полумесеца навели су да је живот изгубило најмање 11.300 особа, а несталих је више од 10.000. Према подацима Међународне организације за миграције расељено је више од 38.000 људи.

"Тела се гомилају на улицама, уз обалу, затрпана су у рушевинама. За само два сата, мој колега пребројао је преко 200 тела на плажи код Дерне", наводи Билал Сабијух из Међународног комитета Црвеног крста.

Министар здравља у Триполију Ибрахим Ал Араби рекао је за Ројтерс да су се подземне воде помешале са водом у којој се налазе тела, мртве животиње, канализација и хемијске супстанце.

"Позивамо људе да не узимају воду из бунара у Дерни", навео је Ал Араби.

Из болнице у Дерни наводе да је оформљена пољска болница у којој се лече људи са хроничним болестима, а прибојавају се да ће се због загађене воде раширити заразне болести. Ипак, наводе да колера досад није забележена.

Страх од ширења зараза

Грађани се боје епидемије, пошто се велики број тела погинулих налази под рушевинама.

"Још има тела испод рушевина, а сада су почела да се осећају", рекао је пекар Нури Мохамед који векне хлеба нуди суграђанима бесплатно.

Лекари у локалним болницама наводе да се тела погинулих фотографишу пре сахране како би породице могле да их идентификују.

Из СЗО позивају да се направе индивидуални гробови који ће бити забележени, пошто брзоплете масовне сахране могу да доведу до бројних друштвених и правних проблема, али и да оставе последице по ментално здравље грађана.

Помоћ стиже из бројних земаља, а на терену кажу да су најпотребније вреће за тела.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је да су из те земље послата три авиона и брод у којима се налази помоћ, али и 122 возила хитне помоћи и спасилачких служби.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу