(Политичко) суђење Трампу – незадовољни и републиканци и демократе

Бившем америчком председнику Доналду Трампу суди се због фалсификовања пословних докумената: подмићивања познате порно глумице и једне Плејбој зечице – све то како њих две не би откриле да су биле с њим у вези и тако угрозиле Трампове шансе да постане председник 2016. године. О томе да ли је реч о политичком процесу и да ли ће он умањити шансе да се Трампу суди за упад у Конгрес 6. јануара, за РТС су говорили доцент ФПН-а Милан Крстић, научни сарадник Института за европске студије Милан Игрутиновић и републикански сенатор Стив Дејнес.

Трамп негира било какву везу са Сторми Денијелс и Карен Мекдугал. Оптужницу одбацује као политичку. Каже да је циљ суђења да се угрозе његове шансе пред нове изборе 2024.

Милан Крстић, доцент на Факултету политичких наука, наводи да се његови поступци не би сматрали кривичним делом, да није била реч о кампањи, већ би се третирали као прекршај.

Истиче да многе деморкате ову оптужницу критикују зато што сматрају да покретање оптужнице за ово кривично дело смањује шансе да се заврши истрага у другим случајевима због политичког притиска, како не би деловало да је реч о лову на вештице.

У ток контексту Крстић подсећа на упад у Конгрес 6. јануара, који би могао политички скупо да кошта Трампа ако би се доказало да окупљање демонстраната није било спонтано.

Милан Игрутиновић, научни сарадник Института за европске студије, истиче да овај процес има политичку димензију која је драматично већа од правне.

"Ова оптужница изгледа као релативно ново паковање, неиспитано у америчком правосуђу и у том контексту има политичку димензију која окупира америчко друштво", рекао је Игрутиновић.

Коментаришући јучерашњи дан и Трампов наступ, Игрутиновић је рекао да је постојао договор да све изгледа уљудно, а његови адвокати су тражили да се он на суђењу више не појављује, како не би деловао понижено.

Републикански сенатор: Нечувене оптужбе

Стив Дејнес, савезни сенатор из Монтане, каже за РТС да су оптужбе против Трампа нечувене и политички мотивисане.

"У ствари и републиканци и демократе, обе стране су осудиле оно што се дешава у Њујорку. Понашање окружног тужиоца Брега који диже ове оптужнице из политичких разлога. То су прекршаји које окружни тужилац претвара у кривичне оптужбе и то је нечувено, то су политичке оптужбе и обе стране, и републиканци и демократе, узнемирени су због онога што се дешава у Њујорку", рекао је Дејнес.

Целу емисију Око магазин погледајте у видеу на почетку текста.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво