Доналд Трамп ухапшен, па пуштен

Бивши амерички председник Доналд Трамп се пред судом изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице, потом је напустио зграду суда и упутио се ка свом ранчу на Флориди. Претходно, када је стигао у суд на Менхетну, био је и формално ухапшен. На улазу у зграду суда Трамп је погледао у правцу својих присталица и подигао песницу у знак поздрава. У циркуларном мејлу уочи хапшења послао је поруку да Америка "постаје марксистичка земља трећег света".

Доналд Трамп ухапшен, па пуштен Доналд Трамп ухапшен, па пуштен

Доналд Трамп се пред судом у Њујорку изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице. Овом оптужницом се терети за фалсификовање пословних докумената после истраге о новцу који је плаћен порно звезди Сторми Данијелс.

Трамп је потом напустио зграду суда на Менхетну и упутио се ка свом ранчу на Флориди, одакле се очекује да ће се касније обратити јавности, јавља Би-Би-Си.

Доналду Трампу су у згради суда били узети отисци прстију.

Очекивано је било, како су преносили амерички медији, да ће судија њујоршког Врховног суда Хуан Мерчан после саслушања дозволити Трампу да се врати кући на Флориду.

Отпечаћена је оптужница, тако да ће јавност бити упозната за шта је све бивши амерички председник оптужен.

Истрагу Трампових финансија иницирали су наводи да је током кампање уочи председничких избора 2016. године потплатио две жене како би ћутале о наводним аферама са њим. Једна од њих је порно-звезда Сторми Данијелс.

Доналд Трамп је први бивши председник у америчкој историји који је кривично оптужен.

Говорећи о оптужници, Трамп је рекао да је реч о политичком прогону и мешању у изборе "на највишем забележеном нивоу у историји", наговестивши да неће одустати од трке за председника САД 2024. године.

"Трагичан дан за нашу Републику"

Трамп је до суда путовао у колони возила, а за време вожње од ''Трамп куле'' на Менхетну до зграде суда, такође на Менхетну, на својој друштвеној мрежи Truth (Истина) написао je:

''Идемо у Доњи Менхетн, у зграду суда. Делује тако надреално - вау, они ће ме ухапсити. Не могу да верујем да се ово дешава у Америци. МАГА'', при чему су ''МАГА'' односи на акроним слогана ''Make America Great Again", односно ''Направимо Америку поново великом''.

Раније данас пре хапшења Трамп је упутио циркуларни мејл у којем је изразио забринутост да САД постаје "марксистичка земља трећег света".

Написао је и да је данашњи дан трагичан за "нашу Републику".

У мејлу под називом "Мој последњи мејл пре хапшења", послатом особама на његовој мејлинг-листи, а у којем се налази и линк за прикупљање средстава за председничку кампању, Трамп је тражио од људи да "дају свој допринос како би спасили Америку", преноси Би-Би-Си.

Трамп је потом објавио поруку на својој друштвеној мрежи "Истина" (Truth), критикујући њујоршки суд као "веома неправедно место". Судију пред којим би требало да се појави описао је као "веома пристрасног" и оптужио њега и његову породицу да су познати по томе "што га мрзе".

Сниматељ Доналда Трампа путовао је с њим од Флориде до Њујорка како би документовао шта се догађа иза кулиса предаје бившег председника САД, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на два извора упозната са Трамповом намером да искористи хапшење за своју промоцију на најбољи могући начин.

Митинг и контрамитинг

На стотине присталица бившег америчког председника организовало је митинг подршке у Њујорку. Истовремено, организован је и контрамитинг.

Трампове присталице су звиждале, викале и подизале транспаренте у знак подршке Трампу, који је већ најавио своју кандидатуру за председника 2024. године.

Одвојени барикадама од присталица, окупљени на контрамитингу су прославили оптужницу против бившег председника уз транспаренте на којима је писало ''Закључајте га!'', алудирајући на поруку коју је Трамп упућивао противници Хилари Клинтон током председничке кампање 2016, јавља Ројтерс.

Међу организаторима митинга подршке била је и републиканска конгресменка Мерџори Тејлор Грин.

Са присталицама је провела десетак минута и обратила им се помоћу мегафона. Поред ње истакнути организатори су и Џел Пособијек, бивши морнарички обавештајац који је постао десничарска медијска личност (пропагирао теорију завере ''Пицагејт''), и Грем Ален, амерички војни ветеран и аутор подкаста, који је прикупио велики број пратилаца на друштвеним медијима због отворене тврдокорне подршке Доналду Трампу.

''Желела бих да захвалим патриотама и Трамповим присталицама који су данас овде'', рекла је Гринова у мегафон.

Током јучерашње конференције за новинаре о безбедносним припремама уочи Трамповог појављивања пред судом, градоначелник Њујорка Ерик Адамс је посебно поменуо Гринову, назвавши је посланицом ''за коју се зна да шири дезинформације и говор мржње'' и коју је позвао да се ''понаша најбоље'' док је у Њујорку.

Из његове канцеларије је саопштено да нема правих претњи уочи суђења бившем председнику Доналду Трампу, као и да је полиција Њујорка спремна да одговори на сваку ситуацију''.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво