Изборна недеља широм Европе – грађани излазе на биралишта у седам држава

На биралишта ће сутра изаћи грађани у седам држава Европе. Црна Гора бира између два кандидата у другом кругу председничких избора. Парламентарни избори се одржавају у Бугарској, Финској и Андори, док се регионалне власти бирају у деловима Италије и Швајцарске. Избори се понављају у четири изборне јединице у Француској.

У Црној Гори се одржава други круг председничких избора у који су пре две недеље, од седам кандидата, ушла два кандидата са највећим бројем гласова – Мило Ђукановић и Јаков Милатовић.

Уочи почетка изборне тишине, у суботу, на јавном сервису двојица кандидата су имала ТВ дуел. Теме су биле унутрашња политика, економија, европске интеграције, регионални односи, борба против корупције.

Бугарска бира – поново

За мање од две године, у Бугарској ће се пети пут одржати ванредни парламентарни избори. Према анкетама, поново неће бити јасне већине.

Очекује се да ће новоустановљена коалиција "Настављамо промене" освојити 23,7 одсто гласова, док се коалицији ГЕРБ-СДС, коју предводи некадашњи премијер Бојко Борисов, предвиђа 22,3 процената подршке. 

Због тога се не очекује да ће формирање парламентарне већине ићи лако, а Ројтерс преноси како се предвиђа да ће због честог одржавања избора и излазност бити веома ниска.

Финска бира 200 посланика

Редовни парламентарни избори сутра се одржавају у Финској. Грађани ће бирати 200 посланика у финском парламенту.

Анкете показују да ће се три странке, међу којима је и Социјалдемократска партија премијерке Сане Марин, борити за прво место. Социјалдемократама се предвиђа око 19,2 одсто гласова, колико се очекује да ће добити и екстремно десна Странка Финаца.

Ипак, највећу подршку би, према анкетама, требало да добије Странка националне коалиције. Очекује се да та странка освоји 19,8 процената. Актуелна финска влада састоји се од 19 чланова и пет странака, а имајући у виду анкете, коалицијом ће се доћи и до новог кабинета.

Парламентарни избори у Андори, регионални у Италији и Швајцарској

На редовне изборе излазе и становници Андоре који бирају 28 чланова парламента. Андора има специфичан изборни систем. Половина посланика бира се са националне листе, док се половина бира на локалном нивоу – свака од седам парохија бира по два посланика.

Грађани гласају на одвојеним листићима, па немају обавезу да на оба заокруже исту странку, а кандидати морају да бирају да ли ће се наћи на националној или локалној листи.

Избори се одржавају и у једној италијанској регији и три кантона у Швајцарској.

У Италији ће се одржати регионални избори у Фурланији-Јулијској крајини, што ће бити тест за десничарски савез премијерке Ђорђе Мелони, чија су "Браћа Италије" остварила историјски резултат на прошлим локалним изборима.

У Женеви, Луцерну и Тичину у Швајцарској се бирају нови регионални парламенти, а избори су важан тест за странке, уочи националних парламентарних избора касније ове године.

У Француској се бирају четири посланика у четири изборне јединице у којима је прошлогодишње гласање било поништено. Једна избора јединица налази се на југу Француске, док ће на преостале три гласати француски држављани који живе у Израелу, Италији, Грчкој, Kипру, Турској, Магребу, западној Африци, Kарибима и Латинској Америци.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво