Немачка паралисана највећим штрајком у последње три деценије, милиони људи остали без превоза

У Немачкој је у току највећи штрајк у саобраћају у последње три деценије: стоје возови, авиони, аутобуси. Милиони људи су остали без превоза. Синдикати захтевају повећање плата због инфлације. У току је нова рунда преговора синдиката и послодаваца који кажу да је штрајк – несразмеран. Синдикати упозоравају на могући штрајк и за Ускрс.

Немачка паралисана највећим штрајком у последње три деценије, милиони људи остали без превоза Немачка паралисана највећим штрајком у последње три деценије, милиони људи остали без превоза

Немачка је паралисана, у великим градовима на најпрометнијим станицама је тихо, као у време карантина. Блокирани су милиони путника и теретни саобраћај. Стала је железница, локални јавни превоз, сви аеродроми, осим у Берлину – обуставили су летове, а блокирани су и пловни путеви, луке. Многи су радили од куће, али не сви. 

''Заглављен сам овде у Франкфурту. Требало је да летим за Јоханесбург. Одустао сам од пута. Враћам се кући", каже један од путника.

''Тако је како је. Много више времена ми сада треба да стигнем. Ту нема помоћи", каже једна жена.

Синдикати траже повећање плата за више од 10 одсто и боље услове рада за готово три милиона запослених у јавном сектору и саобраћају. Послодавци не дају прихватљиву понуду, нуде повећање од пет одсто и једнократну исплату од 2.500 евра. Упозоравају да би веће плате у транспорту изазвале раст цена и пореза.

За штрајк се већ неколико недеља знало, тако да су се сви поприлично добро припремили. Истраживања јавног мњења показују да већина становништва Немачке подржава овај начин синдикалне борбе, али и синдикалне захтеве, узимајући у обзир драматичан скок цена становања, хране и енергената у протеклих годину дана.

Синдикати опомињу да је притисак на раднике и њихов животни стандард све већи. Потрошачке цене порасле су више од очекиваног, за чак 9,3 одсто, упркос настојању Европске централне банке да тај скок заустави повећањем каматних стопа.

Франк Вернеке, шеф синдиката ''Верди'', каже да је ово питање опстанка за милионе радника.

''Енормно је поскупљење струје, гаса и хране. Радници су уморни од лепих речи, док су услови рада све гори", тврди Вернеке.

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер каже да је синдикатима дата добра понуда и да очекује да они мало смање своје високе захтеве.

Целодневни штрајкови синдиката имају подршку 55 одсто Немаца, и последњи су у вишемесечним протестима који су погодили велике европске економије.

"Све ово има последица сигурно и по Европу, али оно што можемо већ сада да контатујемо је да је Немачка практично у последњих двадесетак година била у фази релативно доброг економског развоја и раста куповне моћи становништва све до епидемије ковида и рата у Украјини. У том тренутку долази до пада куповне моћи људи који живе од свог рада, а у овом последњем периоду расте инфлација у последњих годину дана и она износи 8,7 одсто, и наравно онда долази до ових штрајкова који су карактеристични за крај прошле и почетак ове године, где немачки синдикати желе да заштите раднике од инфлације“, објашњава Слободан Зечевић из Института за европске студије.

Да ли ће се немачки синдикати и послодавци договорити врло је неизвесно, јер се преговара на неколико нивоа, а разговори са Немачким железницама очекују се тек после Ускрса, када би могао да се деси и нови протест.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво