Од поноћи стала Немачка, заустављен саобраћај због штрајка запослених

У Немачкој масовни штрајк. Према најавама синдиката железничара, запослених у саобраћају и синдиката услужних делатности стаће готово све - возови, градски превоз у седам од 16 покрајина, а од аеродрома радиће једино у Берлину.

Највећи штрајк у последње три деценије у Немачкој оставиће милионе људи без уобичајеног превоза. 

Немачки синдикати позвали су хиљаде запослених на штрајк, захтевајући веће плате због поскупљења и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. 

У седам од 16 немачких покрајина градски превоз не ради. Једини изузетак у Немачкој је град Берлин у се којем авио-саобраћај обавља и упоредо и регуларан градски саобраћај.

Овде се говори о такозваном мегаштрајку, будући да два синдиката заступају око 2,7 милиона запослених, углавном у саобраћајном сектору, али и у сектору услуга.

Један синдикат тражи 12,6 посто повећање плата, односно да то месечно буде у износу од 650 евра у бруто износу, док други синдикат тражи повећање од 10,5 одсто – око 500 евра бруто већу месечну плату својих запослених.

Овај штрајк коинцидира са почетком преговора са послодавцима који почињу данас и трајаће до среде. Уколико ти преговори не буду успешни, може се очекивати да ће се нови штрајкови десити 24. и 25. априла.

С друге стране, немачка влада не жели, како каже, да се уплиће у преговоре између послодаваца и синдиката, тако да се за сада не очекује никаква специјална реакција и помоћ послодавцима по том питању.

Више од половине становништва сматра да је штрајк оправдан. У Немачкој је годинама ретка и мала повећања плата се оправдавана тиме да је нинфлација ниска и да плате морају да прате раст инфлације, која скоро и да није постојала протеклих година.

Прошле године и ове године када је инфлација скоро дошла до двоцифреног броја послодавци су дошли под притисак да испуне то своје обећање.

петак, 02. јун 2023.
° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено