Почео Самит Афричке уније

Првог дана 14. самита Афричке уније председник Малавија Бингуа ва Мутарику изабран за шефа те организације. На скупу у Адис Абеби расправљаће се о будућности Судана, грађанском рату у Сомалији, политичкој ситуацији на Мадагаскару и о стању на Хаитију.

Четранести самит земаља Афричке уније (АУ) почео је данас у Адис Абеби. Конференцију, која ће трајати до уторка, отворио је либијски вођа Моамер ел Гадафи, досадашњи председавајући том организацијом.

Председник комисије Афричке уније Жан Пинг одао је, на почетку заседања, пошту жртвама земљотреса на Хаитију. Пинг је рекао да би требало размотрити предлог сенегалског председника Абдулаје Ваде, имајући у виду време потребно за опоравак Хаитија, о могућност "повратка Хаићана, који то желе, у Африку".

"Оно што се дешава на Хаитију је трагедија која превазилази границе те земље. Африка је земља порекла страдалог хаићанског становништва и зато тај континент има важну улогу", рекао је Пинг.

Скупу присуствују шеф шпанске владе Хозе Луис Родригес Сапатеро, чија земља председава Европском унијом, и генерални секретар УН Бан Ки-мун.

Након свечаног отварања, шефови 53 државе чланице Афричке уније изабрали су новог председника те организације. Иако је одлазећи председник, Гадафи наговестио да би се поново кандидовао на ту функцију, за његовог наследника изабран председник Малавија Бингуа ва Мутарику.

У опроштајном говору као председавајући АУ, Гадафи је позвао афричке лидере да почну процес политичког уједињења, пренео је Ројтерс.

"Европска унија је постала једна земља, а ми тога нисмо свесни. Морамо да почнемо да се уједињујемо. Почнимо данас са уједињењем", поручио је Гадафи.

Учесници скупа ће расправљати о будућности Судана, годину дана уочи одржавања референдума на којем ће се становници те земље изјашњавати о отцепљењу југа земље. Теме ће бити и грађански рат у Сомалији, политичка ситуација на Мадагаскару и прелазна влада у Гвинеји, после војног удара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара