Читај ми!

Американци процењују колико би људи умрло у случају руске инвазије на Украјину

Званичници САД тврде да је Русија већ распоредила 70 одсто снага и наоружања потребних за инвазију на Украјину и прогнозирају да би у случају напада било чак 50.000 жртава. Русија није никоме претња, каже портпарол Кремља и истиче да се Вашингтон служи триком како би подстакао ескалацију тензија.

Два америчка званичника рекла су да Русија шаље тактичке јединице на границу са Украјином, као и да је распоредила 70 одсто снага потребних за потпуну инвазију. Они, међутим нису пружили никакве доказе за своје тврдње.

Амерички званичник је рекао и да би, у случају напада на Кијев, престоница Украјине пала за свега неколико дана.

Процене су да би, на украјинској страни, страдало 5.000–25.000 војника, а са руске стране 3.000-10.000. Број цивилних жртава би био 25.000 и 50.000. Била би покренута и нова мигрантска криза, са милионима људи који би били расељени, сматра Вашингтон.

Украјински министар одбране Дмитро Кулеба је раније ове недеље рекао да се око 115.000 руских војника налази на граници.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков окарактерисао је тврдње о инвазији као "празне и неутемељене", које служе као трик за ескалацију тензија, истичући да Русија није никоме претња.

Москва тражи од Запада безбедносне гаранције, а у писаним одговорима Вашингтона и НАТО-а нема простора за дијалог о кључним питањима.

"Фундаментална руска забринутост је игнорисана. Нисмо видели адекватно разматрање наша три кључна захтева", рекао је у уторак руски председник Владимир Путин.

У главне руске захтеве Путин је уврстио спречавање ширења НАТО-а, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи на стање из 1997. године.

петак, 29. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"