О помоћи Хаитију у марту

Међународна донаторска конференција за Хаити биће одржана у марту, у седишту УН у Њујорку, најавила Хилари Клинтон. Помоћ тој држави потребна наредних пет до 10 година. Данас забележена два нова потреса.

САД ће бити домаћин међународне донаторске конференције за Хаити која ће се у марту одржати у седишту Уједињених нација у Њујорку, рекла је америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

Клинтонова је то рекла на крају једнодневне конференције у Монтреалу, на којој се разговарало о краткорочним и дугорочним плановима помоћи Хаитију, уништеном разорним земљотресом.

На скупу се разговарало о генералним принципима који треба да се примене при организацији међународне помоћи Хаитију.

"Данас смо се сложили о кључним принципима којим ћемо се руководити, као што је водећа улога владе Хаитија и блиска сарадња у оквиру међународне заједнице", рекла је Клинтон.

Клинтонова је рекла да САД имају намеру да подрже владу Хаитија која је "показала способност вођства у врло тешким околностима", и да осигурају помоћ тако да обнову земље заиста воде Хаићани и да она одговара потребама и тежњама хаићанског народа.

Шеф француске дипломатије Бернар Кушнер такође је подвукао да није циљ међународне помоћи да "окупира" Хаити.

Канадски министар иностраних полсова Лоренс Кенон рекао је на конференцији за штампу да је на скупу направљена "почетна мапа пута" како да се помогне Хаитију да стане на своје ноге.

Помоћ Хаитију потребна пет до 10 година

Клинтонова је рекла да конференција представља "почетак разговора" о будућности Хаитија који ће се наставити годинама.

Хаитију ће помоћ за обнављање земље после разорног земљотреса бити потребна најмање наредних пет до 10 година, изјавио је премијер Хаитија Жан-Макс Белрив.

Он је у име свог народа захвалио на помоћи, али је додао да ће Хаићанима бити потребно још много помоћи да би се завршила реконструкција земље.

Скупу у Монтреалу су присуствовали министри иностраних послова 12 земаља, представници осам међународних организација, укључујући и Уједињене нације и Организацију америчких држава, као и шест водећих невладиних организација.

У земљутресу јачине 7 степени Рихтерове скале који је 12. јануара погодио Хаити погинуло је, према званичним информацијама, 150.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара