Читај ми!

Џејмс Бонд, судњи дан и смртна пресуда - шта поручују светски лидери у Глазгову

Британски премијер Борис Џонсон отворио је Глобални самит о климатским променама у Глазгову. Председница Европске комисије рекла је да ће ЕУ издвојити додатних пет милијарди долара за суочавање са климатским променама. Џо Бајден наводи да ће Сједињене Државе испунити своје обећање и до 2030. смањити емисије гасова са ефектом стаклене баште за 50-52 одсто, у односу на 2005. годину. Индија ће се штетних гасова решити 2070, обећава Нарендра Моди. Договорен споразум за заустављање глобалног крчења шума.

За разлику од самита Г20 у Риму, који је завршен у оптимистичком тону, уз декларативну подршку очувању климе, самит у Глазгову отворен је суморним прогнозама и позивима на хитну акцију. Хиљаде демонстраната је на улицама овог шкотског града.

Борис Џонсон је отварајући Глобални самит у Глазгову рекао да ако се данас не ухватимо озбиљно укоштац са климатским променама, биће прекасно да наша деца то ураде сутра.

У његовом говору своје место је нашао и Џејмс Бонд: "Добро дошли у Глазгов и Шкотску, чији је најпознатији син фиктивни лик Џејмс Бонд. У завршници филма привезан је за машину судњег дана која може да уништи планету, а он покушава да је деактивира. Свет је у приближно истој позицији, само што је сат који откуцава стваран. Минут је до поноћи на том сату и морамо одмах да деламо." 

Док је Џонсон говорио, шведска активисткиња Грета Турнберг позвала је на Твитеру милионе својих пратилаца да потпишу отворено писмо којим оптужује светске лидере за издају: "Издаја. Тако млади широм света описују неуспех наших влада да смање емисије угљен-диоксида".

"Милиони ће патити због разарања наше планете – застрашујућа будућност ће се створити, или избећи на основу одлука које ви доносите. Ви имате моћ одлучивања", наводи се у том писму.

И генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорава да је куцнуо последњи час да се зауставе климатске промене, истичући да човечанство себи копа гроб ако то не учини. Напомиње да је важно достићи циљ од 100 милијарди долара годишње за финансирање заштите климе у сиромашним земљама.

Често је, каже, постојао "мањак кредибилиности и вишак конфузије када је реч о смањењу емисија штетних гасова".

"Чак и у случају најбољег сценарија, температура ће порасти за више од два степена. Иако су наде и очекивања од ове конференције велика, и даље идемо ка климатској катастрофи. Млади то знају, свака држава то види. Мала острва и земље у развоју то већ осећају и за њих неуспех није опција већ смртна пресуда", рекао је први човек Уједињених нација. 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће се из буџета ЕУ издвојити додатних пет милијарди долара за суочавање са климатским променама.

"Морамо да се сагласимо око строгог оквира за правила, на пример, да глобално тржиште емисије угљеника постане реалност. Ставите цену на емисију угљеника, ту цену природа више не може да плаћа", упозорила је Фон дер Лајенова. 

Поруке светских лидера 

Највећа очекивања активисти за заштиту животне средине имају од најбогатијих земаља, међу којима су и највећи загађивачи.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је у Глазгову да ће Сједињене Државе испунити своје обећање и до 2030. смањити емисије гасова са ефектом стаклене баште за 50-52 одсто, у односу на 2005. годину.

Поручује да мора да се помогне земљама у развоју како би се избориле са климатским променама.

"Ово је деценија која ће донети одговоре. Наука је јасна. Имамо мало простора да испунимо наше амбиције и остваримо циљ о ограничењу глобалног загревања на један и по степен, ако заједно будемо радили на томе", рекао је амерички председник. 

Председник Кине Си Ђинпинг није присуствовао самиту, али је у писаној изјави поручио да ће убрзати развој зелених, обновљивих извора енергије и помоћи земљама у развоју. Развијене земље је позвао да помогну осталима.

Индија процењује да ће до 2070. успети да се реши емисија штетних гасова. Премијер Нарендра Моди рекао је да то јесте много даљи датум од осталих, али да се Индија држи своје речи. Ова земља ће подићи удео обновљивих извора енергије за 50 одсто до 2030. године. 

Иновације и опорезивање загађивача су кључни за суочавање са климатским променама, тврди канадски премијер Џастин Тридо.

"Канада ће зато да сасече емисије из нафтног и гасног сектора и да осигура да до 2050. више не емитујемо гасове стаклене баште", рекао је Тридо. 

И аустралијски премијер Скот Морисон сматра да су наука и технологија решење. "Пут до нулте емисије штетних гласова треба да утру они који махом ни нису у овој соби. То су научници, технолози, инжењери, предузетници и индустријалци и финансијери", рекао је Морисон.

Шта кажу европски лидери 

Наредне две недеље циљ треба да буде да земље које највише загађују подигну своје циљеве, сматра председник Француске Емануел Макрон. Превише нас се овде обавезује и онда потписује комерцијалне уговоре који су контрадикторни са оним што смо потписали, упозорио је Макрон.

Шпански премијер Педро Санчез навео је да ће Шпанија за 50 одсто повећати своја улагања у борбу против климатских промена.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да је Подгорица преузела обавезу да дели климатску амбицију са ЕУ – да буде карбон неутрална до 2050. године.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је да су се договорили да придонесу да Европа постане први континент који ће остварити неутралност угљеника до 2050. године. 

На Глобалном самиту о климатским променама своје предлоге ће данас и сутра изложити представници 197 држава. У Глазгов је допутовао и председник Србије Александар Вучић, који ће се скупу обратити у уторак.

Kонференција у Глазгову ослања се на јучерашње закључке самита Групе 20 најразвијенијих земаља света у Риму, који су оцењени као недовољно конкретни.

Циљ самита је да се постигне сагласност светских лидера о сузбијању емисије угљен-диоксида довољно брзо да се глобално загревање задржи на нивоу од 1,5 степени Целзијуса испод прединдустријског нивоа.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво