Читај ми!

Вучић у Глазгову о климатским променама: Србија ће урадити много

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Глазгову, где учествује на Самиту лидера о климатским променама, поручио је уочи почетка скупа да ће Србија много урадити на пољу Зелене агенде и на гарантовању енергетске безбедности грађанима.

"У прелепој Шкотској данас разговарамо о климатским променама и мерама које сви морамо да предузмемо како бисмо заштитили живот и сигурну будућност људи на Земљи", написао је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Председник је поручио и да ће Србија, свакако, много тога да уради на пољу Зелене агенде, али и гарантовању пуне енергетске безбедности за наш народ.

"Право место да по овом питању разговарам са светским лидерима", додао је Вучић.

Вучића су, као и друге светске лидере, дочекали британски премијер Борис Џонсон и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, уз поздрав лактовима, испред плаката са планетом Земљом на плавој позадини.

Између осталог, Вучић се неформално састао и са француским председником Емануелом Макроном.

"Много пријатеља у Глазгову. Увек ми је задовољство да разговарам са председником Макроном. Србија и Француска имају много планова да ојачају сарадњу", наводи се на Вучићевом Инстаграм профилу.

Председник Вучић разговарао је и са председником Шри Ланке Готабајом Рајапаксом.
Како је навео на Инстаграм налогу, Вучић је саговорнику захвалио на подршци територијалном интегритету Србије и позвао га да посети нашу земљу.

"Сагласили смо се да је недавно одржан самит несврстаних био добра прилика да се наше земље поново повежу и договорили узајамну промоцију Србије и Шри Ланке као туристичких дестинација", написао је Вучић.

Председник се данас у Глазгову састао са премијером Словеније Јанезом Јаншом.

"Садржајан јутарњи разговор са словеначким премијером Јанезом Јаншом", написао је председник Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Вучић је истакао да Србија и Словенија у свим областима друштвеног живота унапређују своје односе и сарадњу. 

Председник се, током боравка у Глазгову, састао и са премијером Албаније Едијем Рамом и председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

"Снажна подршка Отвореном Балкану. Да ли да одржимо или одложимо састанак у Београду, имајући у виду догађаје у Скопљу?", написао је Вучић на Инстаграму.

Иначе, премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев требало је да посете  Србију, како би 3. и 4. новембра присуствовали састанку поводом иницијативе "Отворени Балкан".

У међувремену, Заев је због лошег резултата своје партије на локалним изборима у Северној Македонији поднео оставку на место премијера и лидера странке, па је његов долазак у Београд за сада неизвестан.

Вучић од јуче борави у Глазгову, где ће од сутра учествовати на Самиту лидера о климатским променама.

Током Самита обратиће се на скупу шефова држава и влада, а присуствоваће и догађају поводом покретања иницијативе о глобалном смањењу метана, који организују преседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара