Читај ми!

Мало конкретних предлога на самиту лидера Г-20, Гутерес разочаран

У заједничком саопштењу са самита 20 најразвијенијих земаља у Риму, лидери су позвали на смислене и ефикасне акције како би се ограничило глобално загревање. Мало земаља се обавезало на нешто конкретно. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес каже да је разочаран самитом.

Лидери Групе 20 земаља које су одговорне за више од три четвртине емитовања штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште сагласили су се да треба постићи глобалну неутралност од угља до средине 21. века. Обећавају да ће спречити да температура на Земљи порасте за више од 1,5 степени Целзијуса.

"Судиће нам по ономе што урадимо, а не што говоримо. Суочавамо се са једноставним избором. Можемо да реагујемо сада или да се кајемо касније. Париским споразумом смо се обавезали да ћемо се заједнички ухватити укоштац са глобалним загревањем, али кораци које смо предузели били су недовољни", каже Марио Драги, премијер Италије.

Указује да ће, према садашњој политици, последице климатских промена на животну средину и светско становништво бити катастрофалне.  

Први дан је био успешнији, постигнут је историјски споразум о увођењу глобалне минималне пореске стопе од 15 одсто. На снагу ступа до 2023. године. Део пореза на добит мултинационалне компаније ће плаћати у земљи у којој остварују добит. То је кажу прекретница у глобалној економији, јер ће се коначно ставити тачка на штету коју чине корпорације избегавањем пореских обавеза.

Окончан је и вишегодишњи спор Сједињених Америчких Држава и Европске уније о тарифама за челик и алуминијум. Наредне две године покушаће да постигну светски договор о одрживој производњи та два метала.

"Сједињене Америчке Државе и Европска унија су постигле велики напредак који се односи на егзистенцијалну претњу климатских промена, истовремено штитећи америчка радна места и америчку индустрију. Овај аранжман ће ограничити увоз прљавог челика на америчко тржиште и супротставиће се дампингу Кине и других држава", каже Џозеф Бајден, председник САД.

"Заједно ћемо радити на новом светском договору о одрживом челику. То ће бити велики корак напред у постизању климатске неутралности и обезбедиће једнаке услове за наше индустрије", каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

На маргинама Самита бројни сусрети. Бајден и Ердоган договорили су се да установе механизам за побољшање затегнутих односа.

Разговарали су о продаји америчких борбених авиона Ф-16 Турској и поштовању људских права. Француски председник и британски премијер спремни су да реше спор о рибарству након Брегзита.

Кинески шеф дипломатије рекао је америчком државном секретару да је Тајван најосетљивије питање у односима две земље. Било је времена и за шетњу Римом.

У чувену фонтану лидери Г-20 бацили су новчић од једног евра посебно искованог за овај самит. Са њима није био амерички председник.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво