Кинеско не "информационом империјализму"

Пекинг је одбацио критику Вашингтона да Кина цензурише и ограничава приступ интернету апелујући да САД не користе "слободан приступ интернету као изговор за неоправдане оптужбе против Кине".

Кина је одбацила захтев да ублажи ограничења у приступу информацијама на интернету који је америчка државна секретарка Хилари Клинтон упутила Кини и другим земљама.

"Апелујемо на САД да поштују чињенице и престану да користе такозвану слободу приступа интернету да би износиле неоправдане оптужбе против Кине", каже се у саопштењу постављеном на сајту кинеског министарства спољних послова.

Говор Хилари Клинтон је, сматра АП, подигао је значај слободног приступа интернету на америчкој листи приоритета у области људских права.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон затражила је у четвртак да Кина детаљно и транспарентно истражи сајбер нападе на интернет претраживач "Гугл".

Клинтонова је у говору о интернет слободама рекла да је цензурисање вести лоше за економски раст и позвала америчке компаније да се одупру цензури.

"Гугл" је 12. јануара саопштио да би могао да се повуче из Кине због немогућности да ради у тој земљи. Званичник "Гугла" Дејвид Драмонд је тада навео да је "Гугл" у спору с владом у Пекингу око тамошњих прописа везаних за интернет и сајбер напада, за које компанија сматрада долазе из Кине.

Спор је привукао пажњу међународне јаности, а како АП преноси, САД су саопшитле да ће формално уложити жалбу Пекингу због наводних напада на "Гугл".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара