Сијарто: Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници

Предложена резолуција о Сребреници намерно или ненамерно демонизује српски народ за трагедију у Сребреници, а Мађарска ће у Уједињеним нацијама гласати против те резолуције, најавио је министар спољних послова Мађарске Петар Сијарто.

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници, најавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је на конференцији за новинаре, након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком, истакао да та резолуција намерно или ненамерно демонизује цели српски народ за трагедију у Сребреници.

"БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да се започне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос", каже Сијарто.

Министар спољних послова Мађарске каже да је та хармонија која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена једностраним деловањем нелегитимног високог представника који је, на своју руку, изменио Изборни закон.

"Ту стабилну ситуацију и разумевање у БиХ може да пољуља и доношење резолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да треба престати са јачањем тензија и тим намерама", поручио је Сијарто.

Смиривање тензија уз придруживање ЕУ

Сијарто оцењује да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ.

"Сведоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану", каже шеф мађарске дипломатије.

Наводи да из Будимпеште сматрају да међународни политички учесници треба да заврше своје деловање у БиХ и да престану са претњама санкцијама и са мешањем у унутрашње послове БиХ.

Додик захвалан Мађарској на одлуци

Додик је на Икс-у објавио да председништво БиХ није донело никакву одлуку у вези са Сребреницом већ да је то једнострано урађено од стране бошњачких представника.

"Резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ и хвала Мађарској на разумијевању по овом питању и што ће гласати против", навео је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је са Сијартом разговарао и о пословима спољне трговине и опште сарадње, преноси Танјуг.

"Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност целе Европе. Мађарска намерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану и у Европи", истиче Сијарто.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара