Напад на затворски комби у Нормандији – други дан потраге за одбеглим шефом нарко-банде

Стотине полицајаца је распоређено у Нормандији у потрази за Мухамедом Амром, шефом нарко-банде, који је приликом напада побегао из затворског комбија. Широм земље, истовремено, затворски службеници протестују јер су у нападу убијена двојица њихових колега.

Напад на затворски комби у Француској се догодио у близини наплатне рампе на ауто-путу у близини града Руана у Нормандији, када су убијена два француска затворска службеника, док су тројица повређена.

Француски тужиоци идентификовали су одбеглог затвореника као 30-годишњег Мухамеда Амра осуђеног за тешку пљачку, док тамошњи медији јављају да је реч о осуђенику, који је познат под надимком "Мува" и сматра се моћним нарко-босом.

Амра је, такође, био осумњичен, за отмицу и убиство повезану са трговином дрогом у Марсеју.

Француски медији јавља да је Амра раније ове недеље покушао да побегне из своје затворске ћелије, тако што је пресекао њене решетке.

Заседа на комби догодила се на путу од затвору ка суду.

Протест затворских службеника

Стотине затворских службеника широм одржали су протесте широм Француске, након што су наоружани нападачи  из заседе убили двојицу њихових колега.

У једном затвору у близини Марсеја, више од 100 затворских службеника окупило се испод транспарента на коме је писало "Нисмо плаћени да умремо".

Поједини службеници су се жалили на лоше услове и насиље у пренатрпаним затворима у Француској.

"Када ставите троје људи у ћелију од десет квадратних метара, која је намењена за једну особу, то наравно ствара напетост и инциденте'', рекао је члан синдиката Ерван Сауди.

Француски министар правде Ерик Дипон-Морети састаће се данас после подне са синдикатима затворских службеника. 

Мобилисано 200 полицајаца

Полицајце су убили затвореникови саучесници, навео је француски министар правде Ерик Дипон-Моретиј.

Адвокат одбеглог затвореника, међутим, изјавио је да "жели да верује да Амра није учествовао у планирању бекства из затворског комбија.

Преко 200 полицајаца је мобилисано да проверавају возила на кључним локацијама како би се пронашли затвореник и његови саучници.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да се "све чини да се починиоци пронађу".

Амрино бекство догодило се у дану када је француски Сенат објавио веома алармантан извештај о ширењу илегалне трговине дрогом широм земље и позвао на хитне нове мере за решавање проблема.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије