Протестима против климатских промена

Широм света настављени протести због климатских промена. Окупљени позивају светске лидере да предузму одлучне акције у борби за еколошки чисту будућност и усвоје обавезујући споразум на климатском самиту у данској престоници. Око 400 демонстраната ухапшено у Копенхагену.

Демонстрације због климатских промена настављају се у многим великим градовима света. Окупљени позивају светске лидере да предузму одлучне акције у борби за еколошки чисту будућност и усвоје обавезујући споразум на климатском самиту у данској престоници.

Демонстрације на улицама Копенхагена окупиле су 60.000 активиста за заштиту животне средине. Под слоганом "Мењајте систем, а не климу!" врше притисак на учеснике климатског самита да усвоје обавезујући споразум.

Данска полиција је после подне блокирала део учесника протесне колоне и ухапсила 400 особа, односно целу групу из које су бацане каменице и флаше на зграду Данског министартва иностраних послова и филијалу Данске Банке.

За то време главни део колоне од неколико десетина хиљада демонстраната, који су раније данас кренули у протестну шетњу од центра Копенхагена, мирно је стигао до Бела центра, где је у току самит о клими.

Полиција у пуној опреми је зауставила и опколила неколико стотина демонстраната са зачеља колоне одакле су бачене каменице и флаше, а затим их, без сукоба, једног по једног издвојила из групе стављајући им лисице на руке.

Демонстранти су, окружени великим бројем полицијских возила и полицајцима са псима, најпре постављени да седе на улици, у неколико колона, да би потом у групама били одвожени аутобусима у притвор.

Полиција је навела да је међу демонстрантима уочила припаднике екстремних групација из северног дела Европе, под именом "Блек блокс".

"Припадници Блек Блокса су виђени како узимају каменице, којима су потом гађали зграду бивше берзе, као и прозоре Министарства спољних послова и фасаде једне банке", наводи се у саопштењу полиције.

Данашње демонстрације су организовале бројне невладине организација за заштиту климе, из Данске и целог света, а њихове процене о броју учесника демонстрација се знатно разликују од полицијских.

Док су организатори саопштили да у протестној шетњи учествује око 100.000 демонстраната, полицијске процене су да има око 35.000 учесника.

Притисак на учеснике конференције УН

Протести и у Аустралији. Више десетина хиљада људи изашло је и на улице аустралијских градова у акцији чији је циљ да се изврши притисак на учеснике конференције Уједињених нација у Копенхагену за одлучније деловање када је реч о климатским променама.

Акција "Шетњом против загревања" одржана је у свим већим градовима, а највећи број, према подацима које су организатори добили од полиције, био је у Мелбурну, 40.000 учесника.

У Сиднеју се окупило више хиљада људи, који су носили плакате, на којима је између осталог писало "Без нових рудника угља", алудирајући на статус који Аустралија има као један од водећих извозника угља у свету.

Са протеста је упућен позив политичарима да утичу на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и постигну споразум који ће заменити Протокол из Кјота.

Аустралија је један од највећих емитера гасова са ефектом стаклене баште по становнику и у великој мери се ослања на угаљ за производњу електричне енергије.

Помоћ државама трећег света 

Протестује се и у Кини, Индонезији, Норвешкој и Филипинима. Окупљени од богатих земаља захтевају да пруже већу помоћ државама трећег света у развијању чистих технологија.

Највећа климатска конференција у историји отворена је у понедељак, 7. децембра у Копенхагену, уз учешће представника око 190 земаља, од којих се очекује да до 18. децембра постигну договор о глобалном климатском споразуму.

Нацрт уговора, обелодањен на самиту, побудио је наде да би преговори могли да резултирају међународним споразумом о смањењу глобалног загревања. Предлог да се до 2050. године преполови светска емисија штетних гасова, усмерен је на премошћавање дубоког јаза између богатих и сиромашних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара