Председнички избори у Абхазији

У Абхазији почели председнички избори, први откако ју је Москва признала као независну државу после сукоба са Грузијом у августу прошле године. Грузија окарактерисала изборе као комедију у организацији Русије.

У отцепљеној грузијској аутономији Абхазији јутрос су почели председнички избори, први откако ју је Москва признала као независну државу после сукоба са Грузијом у августу прошле године.

Садашњи председник Сергеј Багапш се кандидовао за други мандат, а има четири противкандидата, међу којима су директор државне транспортне компаније и бивши агент КГБ-а Раул Хаџимба и тајкун Беслан Бутба, власник дневника "Ехо Абхази" и ТВ станице "Абаза".

Руски амбасадор у Абхазији Семјон Григорјев изјавио је да Русија, иако нема фаворите, није незаинтересована за изборе у Абхазији и додао да је важно да они "протекну мирно и у складу са свим демократским принципима".

Грузија, од које се Абхазија отцепила почетком деведесетих година прошлог века окрактерисала је изборе као "комедију" у организацији Русије.

Званично Запад игнорише ове изборе.

Бирачка места и у Москви и Черкешку

Опозиција сматра да је други круг избора неминован и већ је упозорила на могуће кршење изборног процеса и најавила протесте.

Право гласања имају власници пасоша Абхазије, међу којима није 40.000 Грузијаца, који су остали у Абхазији, од којих само 3.500 има такав пасош, наводи Ројтерс. 

Право гласа на изборима има 131.000 регистрованих бирача, а по први пут прилику да гласају имаће бирачи изван Абхазије, за које ће бити отворена бирачка места у Москви и Черкешку.

Укупно 174 биралишта у 35 округа биће отворена до 18 сати по средњоевропском времену, а прелиминарни резултати избора се очекују сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара