Деца лечена од карцинома на кампу у Мокрој Гори

Према истраживању Интернационалне агенције за истраживање рака из 2015. године дечији рак је у порасту, а Србија је прва у Европи по броју деце са раком.Пет година већ, удружење Чика Боца, за децу лечену од рака, организује рехабилитационе кампове без пратње родитеља, окупивши их ове године у Мокрој Гори, уз помоћ Министарства здравља и правде, као и бројних донатора.

Једанаестогодишњ Петар Балтић, не крије да му је најлепше на ликовној радионици из једноставног разлога.

"Да, пошто код нас у Војводини нема баш толико ових брда, па ми је мало теже", каже Петар Балтић, Зрењанин.

Неком лакше, неком теже, али свако од њих тридесеторо на десетодневном кампу, пронашао је за себе нешто.

"Радимо разне радионице, једна се радионица зове Зип лајн, то ми се највише допало и пењање по дрвећу", каже Богдан Грбовић, Нова Варош.

"Ми смо фарбали мајице и ја сам видео на оним етикетама волонтера где пише њихово име да има оваква слика и ја сам мислио да би било лепо у боји да је насликам. Мени је све лепо, али ми се највише свидело што смо се возили Шарганском осмицом", каже Јован Грбовић, Нова Варош.

"Очекивала сам да ми буде лепо, али нисам очекивала да ћу стећи толико пријатеља колико сам стекла сада", каже Магдалена Томовић, Горњи Милановац.

Оснаживање деце да се боље снадју у друштву и средини у којој живе без обзира на последице лечења, и разбијање предрасуда, смисао је кампа на коме за сада за лекара готово и није било посла, осим ситних огреботина.

"Више се дружимо него што се лечимо што се каже, тако да је то позитивно утицало на ту девојчицу да ето како она каже да се ослободи страха од лекара", каже др Огњен Коларевић, Београд.

Волонтери на кампу су они, који су се и сами борили против опаке болести, што умногоме и охрабри родитеље да пошаљу децу у природу без њихове пратње.

"Било ми је потребно информација о томе од чега се лечим и шта могу да очекујем, и то је оно што се ја данас трудим да пружим онима који се тренутно лече и онима који су завршили лечење", каже Милица Шимановић, студент психологије, Шабац.

"Много њих је још увек у проблемима, не може много ствари, мада када дођу на камп, онда виде колико могу, зато се наш камп и зове "Ми можемо све", каже Владимир Радуловић, председник Удружења "Чика Боца".

Камп на ком су, како сами бележе, поносни, срећни и узбуђени и Петру, како каже, после свега што је прошао, не може мали успон бити проблем.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво