Отворена нова млекара у Кикинди

У Кикинди је отворена најсавременија млекара у Србији за производњу аутохтоних врста производа од крављег, козијег и овчијег млека. Млекара тренутно упошљава двадесет радника и функционише са 20 одсто капацитета.

Слађана Ђурковић из Сајана има велико искуство у млекарској индустрији, а у новој млекари ради на пословима скидања и паковања кајмака и осталих производа. Радила је, каже,  раније у сајанској и зрењанинској млекари, али у овој новој посао је, тврди, много лакши,  јер је производња знатно савременија.

Максимални капацитет млекаре на дневном нивоу је 15 хиљада литара млека, а у палети будућих производа ускоро ће се наћи разне врсте комадних, лиснатих, топљених сирева и сирних намаза. Радник Борислав Тот објашњава да се тренутно  производи кајмак на традиционалан начин ,  меки сиреви,  кравље и козије кришке и ситан сир.

"У наредном период треба да отпочнемо  производњу топљених сирева и сира од бареног теста", додаје Тот.

Млекара "Кикинда" је заједнички пројекат  њеног власника Саше Манчића и Града Кикинде. Манчић истиче да пројекат има више циљева, а основни је побољшање услова рада и  квалите млека код  произвођача на територији града.

"Због тога намеравамо да у оквиру млекаре отворимо едукативни центар који ће се бавити развојем сточарства", каже Манчић.

Ради реализације овог амбициозног пројекта формирано је и такозвано кикиндско стадо од 140 јуница преко кога ће се кикиндски сточари оспособљавати за квалитетнију и већу производњу, а тиме и за извоз својих производа у Европску унију.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво