Фото сафари: Иваново 17-пут инспирација љубитељима фотографије

У Иванову код Панчева већ 17 година одржава се фото-сафари, манифестација која окупља велики број људи из целе Србије. Они уживају у дружењу, пејзажима и својим радовима промовишу село.

Овогодишњи Фото-сафари привукао је више од 100 фотографа у Иваново, за које сви кажу да је мало, али лепо село, са изузетно љубазним домаћинима. Зато се многи враћају сваког пролећа. Природа је лепа, са готово идиличним пејзажима,пашњацима, рукавцом Дунава, птицама. Све се то може посматрати са воде, приликом вожње чамцима. Са друге стране, ту су и модели у старинском амбијенту, у цркви, Мађарској етно кући и неким напуштеним објектима.

„Од првог тренутка кад сам дошао овде било је доброг дружења, сваки пут је била све боља и боља организација, све више мотива за фотографисање, иако је село мало, а нас много“, наводи Драган Кезмић из Сремске Митровице.

Павел Мандач из Селенџе каже да су се супруга и он вратили пре неколико месеци: “Живели смо 30 година у Верони. Пошто се бавим фотографијом, дошао сам овде да упознам што више фотографа из Србије и волео бих да се укључим у ово друштво.“

„Ово војвођанско село је јако занимљиво по старим кућама, по експонатима, девојкама које су обучене у народну ношњу, које нам позирају на разним местима“, наглашава Смиљана Божић из Београда.

Посетиоци често истичу и гостопримство у својим позитивним утисцима, а мештани су се претходних 17 година навикли на уметнике и радо их дочекују.

Марко Гуран, директор Дома културе истиче: „Одржавају нас ове лепоте Иванова. Ми само омогућимо фотографима и заљубљеницима да дођу до тих лепота и да их што боље фотографишу тог дана.“

Све фотографије које настану на Фото-сафарију примају се на изложбу, која се традиционално отвара средином августа.

„Имамо много почетника аматера. Сви смо ми фото аматери, али неки су тек почели да фотографишу, тако да њима то значи кад виде своју фотографију на изложби и у каталогу“, истакао је Золтан Бисак, организатор манифестације.

Фотографи и њихови радови промовишу Иваново, па се у ово најмање село на територији Града Панчева досељава све више људи, који воле миран и спокојан амбијент.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара