Читај ми!

Дани свињокоља

Зимница је, углавном, припремљена, а први дани децембра погодни су за припрему меса за зиму. У селу Дубравици код Пожаревца почео је свињокољ.

Ових дана нема сокака у Дубравици код Пожаревца из кога не допире мирис чварака и не диме се казани. Локални експерти, месари, у ово доба године пребацују норму. Транжирање свиње до сто килограма кошта хиљаду петстотина динара. Кобасице, шваргле и остале ђаконије плаћају се додатно.

"Све то изгледа лако, али није. Ипак је ово тежак посао, ради се напољу на хладноћи", каже месар Зоран Лазић.

Срби су својевремено од свиње знали да искористе готово све: од папака до ушију, од опанака до масти. Та традиција, уз одређене модификације, настављена је до данас.

Могу да се праве чварци, кобасице, шваргле, крвавице, крменадле, шницле. Ретко се шта од свиње баца", прича, кроз дим, Горан Вишковић, док меша чварке у казану.

Свињокољ почиње са првим хладним данима и траје, углавном, до половине децембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара