Читај ми!

Калкуланти, лопови и угњетачи – рат увредама Пленковића и Милановића на почетку кампање

Хрватска улази у предизборни период. На гласање за парламент ће 17. априла, а почетак изборне кампање најављује да ће бити бурно. Разлог за то је јуче најављена кандидатура актуелног председника Зорана Милановића за премијерски мандат. Ни дан касније бура се не стишава и нема одговора на питање: крши ли Милановић Устав Хрватске?

Неколико потреса у Хрватској изазвао је јуче не земљотрес – већ председник државе Зоран Милановић. Прво када је објавио да ће се на парламентарне изборе усред радне недеље и за само месец дана – у среду, 17. априла.

Најјаче се, ипак, затресло политичко тло током конференције СДП-а, који је некада предводио Милановић.

“Сада допустите ми да поздравим Зорана Милановића, носитеља СДП-ове листе у 1. изборној јединици и ускоро председника Владе Републике Хрватске“, рекао је председник СДП-а Пеђа Грбин.

Образложио је потом Милановић зашто жели премијерско место годину дана пре истека председничког мандата.

“Дошло време, како би рекли моји преци у сплитској Загори, да се коњи седлају. Лопове, угњетаче и њихове помагаче избацићемо и забранићемо им повратак, али овога пута на дуго“, поручио је Милановић.

Милановић ће се, како је накнадно објавио, кандидовати као независна и нестраначка личност, на листи СДП-а. Са функције председника намерава да се повуче, али тек после изборне победе, у коју је сигуран.

Пленковић о "калкулантском председнику"

Таквом одлуком, кандидовао је себе и за главну тему кампање. Она још није почела, али јесте окршај са главним опонентом, актуелним премијером Андрејем Пленковићем.

“Имали смо до данас пре сат врема скривенога лидера опозиције, сада имамо мало калкулантског председника, мало кандидата који мисли да неће опет изгубити као што је изгубио 2016. А ми ћемо му сви показати да ће изгубити и он и СДП трећи пут“, навео је Пленковић.

Осим ХДЗ-а, владајуће странке последњих седам и по година, реагују и остале партије које су имале заступнике у недавно распуштеном Сабору. О Милановићевом поступку слично и десница, и левица.

“Јасно је да је ово неуставно до оног тренутка док председник не поднесе оставку, па се кандидује. Онда би то било натегнуто, али у оквирима Устава“, каже Иван Пенава из Домовинског покрета.

Коментар има и Марин Милетић из Моста.

“Ја нећу сад говорити зашто председник Милановић, кад је тако храбар, није дао оставку, па онда изашао на мегдан. Него онако, чува се позиције, а онда идемо сад пробат, а има неки осигурач иза“, рекао је Милетић.

Сандра Бенчић (Можемо) оставља Уставном суду да дâ своје мишљење, али и додаје – “да се ја питам, ја бих прво дала оставку“.

Уставни суд ће се огласити у понедељак

Хрватска до сада није имала овакву политичку ситуацију, па су и сами стручњаци за уставна питања подељених мишљења – једни немају дилему да се ради о кршењу највишег правног акта, док други подсећају да се у одредбама забрањује само истовремено обављање две јавне функције, што тренутно није случај.

Коначну оцену даће Уставни суд, који је за понедељак најавио изјашњавање о уставности Милановићеве кандидатуре.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво