Читај ми!

Све више људи са симптомима тровања у Хрватској, у минералној води из Ријеке није пронађено ништа спорно

Хрватски Државни инспекторат објавио је прве резултате анализе узорка минералне воде "ромеркел" узетог у Ријеци, где је забележен први случај тровања газираним пићем. Анализа, коју је обавио Хрватски завод за јавно здравство, показала је да у води није пронађено ништа спорно.

Државни инспекторат је од Хрватског завода за јавно здравство добио извештај о контроли узорка минералне воде "ромеркел имошн блубери помегренет" (Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate), узетог у Ријеци, где је забележен први случај тровања, пошто је једна особа хоспитализована након што је попила минералну воду.

Узорак који је достављен на анализу анализиран је на pH вредност, метале и металоиде, пестициде и адитиве.

У саопштењу Државног инспектората наведено је да се узорак који је пристигао на мерење pH вредности налази унутар вредности препоручених за безалкохолна пића и сокове.

"Из достављеног испитног извештаја произлази да измерена pH вредност не би требала имати способност изазивања учинака нагризања са симптомима печења и бола у усној шупљини, једњаку и желуцу те отежаном гутању", пише у саопштењу.

Из Државног инспектората кажу и да су резултати анализе на адитиве и пестициде у складу са важећим прописима, као и да анализирани метали и металоиди не показују одступања у поређењу са максимално дозвољеним концентрацијама у природној минералној води.

Санитарна инспекција Државног инспектората на анализу је послала и један узорак "кока-коле" у пластичној флашици од 500 милилитара из самопослужног апарата, као и два узорка "кока-коле" и "кока-коле зиро" у флашама од по две литре из малопродајне радње у Загребу, али за њих још нису стигли извештаји Хрватског завода за јавно здравство.

Све више људи са симптомима тровања, "Кока-кола" повукла спорне производе

После Ријеке, Загреба и Вараждина, нови случајеви тровања након конзумације безалкохолних пића забележени су у Сплиту и Карловцу.

Први пацијент, који је у уторак хоспитализован у ријечкој болници са повредама једњака након што је попио минералну воду у једном кафићу, и даље се налази у болници.

Шесторо од укупно седам пацијената збринутих у загребачким болницама пуштено је на кућно лечење, преноси ХРТ.

Јављају се и грађани који су раније након конзумирања пића приметили промене на језику или једњаку, али их због блаже клиничке слике нису одмах повезали са тровањем.

Државни инспекторат је наредио повлачење из продаје сумњивих пића, па је "Кока-Кола" раније данас саопштила да повлачи једну серију производа "кока-кола ориџинал тејст" (Coca-cola Original Taste) од пола литре у пластичној амбалажи и две ограничене серије напитка "ромеркел имошн блубери помегренет" (Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate) од 330 милилитара у стакленој амбалажи.

Све је више угоститељских објеката и трговинских ланаца који повлаче спорне "Кока-Колине" производе и враћају их добављачима.

Компанија "Кока-Кола ХБЦ Србија" саопштила је да се вода која је повезана са случајем тровања у Хрватској не налази у портфолију те компаније на српском тржишту.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара