Читај ми!

У Хрватској потврђени нови случајеви тровања, Кока-Кола повлачи серије два производа

У Хрватској су четири особе хоспитализоване због сумње да су се отровале газираним пићем – три у Загребу и једна у Ријеци. Полиција врши увиђај и узима узорке спорног пића. Кока-Кола потврдила да привремено повлачи једну серију "кока-коле" од пола литре у пластичној амбалажи и две ограничене серије напитка Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate од 330 милилитара у стакленој амбалажи. Из радњи се из продаје већ повлаче спорни газирани напици.

Први пацијент из KБЦ-а Загреб, након што је имао блаже симптоме после конзумације газираног пића - отпуштен је кући. Утврђено је да има блаже ендоскопске озледе непца и горњег дела једњака.

Kод другог пацијента утврђено је да нема озледа једњака, и он је имао блаже симптоме, казала је гастроентеролог у KБЦ Загреб Мирјана Kалауз.

Додала је како су обојица приметила печење и бол у устима и бол те отежано гутање, а то су симптоми код "дигестије корозивних средстава", рекла је докторка Калауз.

Хрватски министар здравља Вили Берош рекао је да је данас "нешто више пацијената".

Хрватски лекари апелују на грађане да у случају да попију затровану течност никако не пију воду, сода бикарбону и слично, већ да се јаве лекару.

"Кока-Кола" је потврдила да привремено повлачи једну серију "кока-коле ориџинал тејст" (Coca-cola Original Taste) од пола литре у пластичној амбалажи и две ограничене серије напитка "ромеркел имошн блубери помегренет" (Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate) од 330 милилитара у стакленој амбалажи.

Из појединих продавница у Загребу и Ријеци трговци су са рафова из продаје повукли спорна газирана пића до окончања истраге.

Хрватски завод за јавно здравство примио је узорке безалкохолног пића које им је доставила санитарна инспекција након увиђаја у ријечком кафићу где је недавно позлило једној особи, а резултати анализе биће достављени Државном инспекторату.

Ради заштите здравља људи, односно постојања сумње да одређени артикли нису сигурни, а у складу с Законом о храни санитарна инспекција је забранила стављање на тржиште и повлачење одређених суспектних производа.

Стручњаци тврде да је мало вероватно да су затроване само поједине боце газораних пића.

Министар здравља Вили Берош је на питање новинара могу ли грађани бити сигурни одговорио да то у овом тренутку не може нико рећи, и додао да је најбоље пити воду.

Гастроентеролог Рајко Остојић препоручио је грађанима да избегавају сва газирана пића и да пију обичну комуналну воду.

Милановић: Информација о тровању морала је одмах бити пласирана у јавност

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да не зна када су грађани обавештени о случају тровања газираним соковима и истакао да чим се таква информација има јавност мора бити одмах узбуњена, јер је то опасно по живот. 

"Тамо где је то пуњено су заказали, наводно у Аустрији. Такве ствари се ретко догађају... То је грозна ствар", рекао је Милановић новинарима на Универзитету у Загребу. 

Он мисли да више нико неће пити спорне производе и да је то произвођачу сада лекција. 

"Платиће неку казну. Зарибали су, и то звучи јако благо ономе ко је настрадао", рекао је председник Хрватске и додао да се у његовом кабинету ти напици не користе. 

Компанија "Кока-Кола ХБЦ Србија" саопштила је да се вода која је повезана са случајем тровања у Хрватској не налази у портфолију те компаније на српском тржишту.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара