Читај ми!

Још два мистериозна случаја тровања у Хрватској - дијагнозе исте, узрок различита пића

Након што је у ријечкој болници раније данас хоспитализована једна особа због сумње на повреду једњака после конзумације минералне воде у једном кафићу, још два пацијента су због сличног тровања пићем збринута у Клиничко-болничком центру Загреб, пренели су хрватски медији.

Два пацијента су због тровања пићем збринута у Клиничко-болничком центру Загреб, након што је раније данас потврђено да је једна особа хоспитализована у ријечкој болници под сумњом на хемијску повреду једњака.

Претходно су се друштвеним мрежама прошириле гласине о тровању у ријечким кафићима, уз упозорење грађанима да не конзумирају сокове и воде које производи "Кока-кола" јер узрокују оштећење једњака и желуца.

Један од младића је дошао на хитан пријем у КБЦ Загреб након што је попио газирано пиће. Код њега су утврђене благе корозивне повреде ждрела и благе ерозивне промене горњег дела једњака.

"Срећом, није било тежих повреда. Младић је добро и пуштен је на кућно лечење уз прописану терапију и не очекујемо неке веће компликације у његовом случају", рекао је за ХРТ доктор Тихомир Брадић.

О другом пацијенту из Загреба још увек нема поузданих информација и тачне дијагнозе.

"Читав низ околности тера на забринутост"

Хрватски министар здравства Вили Берош обишао је вечерас пацијенте у КБЦ Загреб, саопштило је Министарство здравства.

Берош је истакао да је најважније да је здравствено стање свих пацијената стабилно, али је нагласио да читав низ околности тера на забринутост. 

"У тренуку док смо имали само једног болесника са подручја Ријеке, ситуација је била потпуно другачија. Све институције поступају. У току је поступање Државног одвјетништва, полиције и Државног инспектората", рекао је Берош.

"Исте дијагнозе, али није реч о истим пићима"

Берош је обећао да ће обавестити јавност када буде било више информације о повезаности ових догађаја. Навео је да је од Државног инспектора добио информацију да ће прелиминарни налази бити готови у среду.

Хрватски министар је позвао на општи опрез код конзумацији куповних пића, уз напомену да се у досадашњим случајевима радило о различитим пићима и различитим врстама амбалаже која је напуњена у различитим државама.

"Потврђено је да се ради о истим дијагнозама, али није реч о истим пићима. У Ријеци се радило о Romerquelle у стакленој боци у угоститељском објекту, а у првом случају у Загребу ради се о Кока-коли у пластичној боци купљеној у аутомату на факултету. На терену је Државни инспекторат и службе покушавају установити о чему се тачно ради", рекао је Берош за Индекс.

"Вода повезана са тровањем у Хрватској није у портфолију у Србији"

Раније данас, након првог случаја у Ријеци, огласила се хрватска "Кока-кола" и потврдила да је један случај тровања повезан са њиховим пићем "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" у стакленој бочици од 330 милилитара.

"Свесни смо изолованог случаја повезаног са једном стакленом бочицом Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate од 330 милилитара. Изражавамо нашу дубоку забринутост и надамо се брзом и потпуном опоравку особе укључене у овај случај. У потпуности смо отворени за сарадњу са свим надлежним телима", рекли су из Кока-коле за портал Индекс.

Компанија "Кока-кола ХБЦ Србија" саопштила је да се вода која је повезана са случајем тровања у Хрватској не налази у портфолију те компаније на српском тржишту.

Случај тровања пићем из флашице у Хрватској није први, претходила су му још најмање два за која је јавност сазнала.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије