Провокације ометају дијалог

Уништавање опреме "Телекома Србије" на Косову представља "нови вид провокације" који неће допринети дијалогу Београда и Приштине, рекао председник Борис Тадић. Косовске власти прекинуле уништавање базних станица.

Косовске власти данас су прекинуле уништавање опреме и базних станица "Телекома Србија" на централном и јужном Косову. Председник Борис Тадић рекао је да је уништавање опреме "нови вид провокације" и да неће допринети дијалогу Београда и Приштине који треба да почне под покровитељством Европске уније.

"Ми данас покушавамо све да учинимо да спречимо такве провокације и да оспособимо телекомуникациони систем и да сигнал добију сви грађани који живе на Косову, независно да ли су Срби или Албанци. Уверени смо да државни оператер има сва права и све лиценце за рад које су успостављене у другој половини деведесетих", рекао је Тадић после отварања фабрике "Фиорано" у Сомбору.

Према његовим речима, Србија ће се борити за своја права и своје власништво. "Управо питање права власништва и имовине биће предмет разговора и дијалога који нас чека у најскорије време", додао је Тадић.

Председник  је истакао да ће Србија са "свим чиниоцима међународне политике разговорати о тој провокацији".

"На жалост, ту провокацију нисмо успели да спречимо јер смо информацију да ће се то десити добили непосредно пре започињања демонтаже наших релејних уређаја", рекао је Тадић.

Подсетио је да је слична ситуација била и у априлу ове године, али да је Србија тада успоставила свој телекомуникациони систем, па ни сада неће одустати.

Тадић је оценио да су скандалозне шовинистичке поруке које су се појавиле на репетиторима "Телекома Србија". На појединој опреми Телекома написане су поруке мржње према Србима.

"Ја желим да укажем и међународним чиниоцима и представницима албанских институција на Косову да је то апсолутно неприхватљиво и да ствара атмосферу нестабилности и несигурности на Косову и Метохији", рекао је Тадић.

"Телеком Србија" обећао је да ће, у сарадњи са државним органима Србије, пронаћи начин да делове Косова који су без сигнала повеже са светом.

Прекинуто уништавање опреме

Координатор технике "Телекома Србија" за Косово и Метохију Илија Ивановић рекао је да ће до тада радници 'Телекома' на северу дежурати, како би сачували опрему и базне станице у том делу Косова.

Регулаторна агенција за телекомуникације Косова (РАТ) саопштила је да је завршила акцију пресецања и уклањања технике коју је користио "Телеком Србија" на Косову. РАТ наводи да је "акцијом искључења илегалних оператера прекинуто функционисање услуга илегалног оператера 'МТС' на 23 локације".

У саопштењу се наводи да је север Косова изузет из те акције, јер је "субјекат даљих процена техничког и безбедносног аспекта". Укупно су, како наводи РАТ, "неутралисана" 23 радио-система и неке антене за телекомуникације, постављене у 21 станици широм Косова.

Косовске власти су, у недељу, уништиле неколико базних станица "Телекома Србија", тврдећи да тај оператер нема дозволу за рад на Косову. "Телеком Србије" наводи да има дозволу да ради на Косову и Метохији.

Процењује се да је, после акције екипа "Телекома Косова" и косовске полиције, без телефонског сигнала остало око 80.000 Срба јужно од Ибра, а да неколико хиљада њих нема ни сигнал фиксне телефоније.

Од недеље ујутро, без сигнала мобилне телефоније су централно Косово, Гораждевац у Метохији, Штрпце и Косовско Поморавље, које је остало и без фиксне телефоније.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије