Сејдију поднео оставку

Косовски председник Фатмир Сејдиjу поднео неопозиву оставку на ту функцију. Сејдиjуа ће заменити Јакуп Краснићи.

Фатмир Сејдиjу покорио се одлуци Уставног суда и поднео оставку, јер је тај суд оценио да не може истовремено обављати функције првог човека државе и председника Демократског савеза Косова.

"Од 10. фебруара 2008. године, обављао сам ову функцију са поносом и поштовањем. Радио сам како би испунио вољу народа и залагао се за изградњу институција. И данас, овим чином показујем приврженост тим институцијама", рекао је Сејдију, саопштавајући одлуку да поднесе оставку са места председника Косова.

До избора новог председника, ту функцију обављаће председник парламента Јакуп Краснићи, високи званичник Тачијеве Демократске партије Косова и некадашњи портпарол Ослободилачке војске Косова.

Непосредно после оваквог расплета у Приштини, тешко је проценити на који ће се начин Сејдиуов одлазак одразити на предстојећи почетак дијалога Београда и Приштине, тим пре јер тамошњи званичници сматрају да косовски Албанци у разговоре не смеју да уђу крњих институција.

Одлуку о повлачењу са функције председника Косова, Сејдију је донео после консултација са премијером Хашимом Тачијем и амбасадорима САД, Велике Британије, Италије, Француске и Немачке.

На том састанку, наводе западни дипломати у Приштини, договорено је да, после Сејдиуове оставке, неће избити институционална криза, али још увек није јасно на који ће то начин бити спречено.

Према косовском уставу, парламент може изабрати новог председника или ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

Сејдиу је на месту председника Косова наследио Ибрахима Ругову, оснивача и правог лидера ДСК, који је умро 2006. године. Поново је за председника изабран 2008. године.

Аналитичари у Приштини наводе да је Сејдиу одлучио да место лидера странке претпостави председниковању из простог разлога јер ће на Косову следеће године бити одржани парламентарни избори, на којима његов ДСК има све мање шансе за добар резултат, јер се број гласача те партије константно осипа од Руговине смрти.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије