Пред посланицима 63 предлога закона

Посланике републичког парламента после два месеца летње паузе, чекају 63 законска предлога Владе Србије. Парламентарци би у скупштинске клупе, могли да се врате 30. септембра.

Парламентарци би у скупштинске клупе, могли да се врате 30. септембра, а у процедури их сада чекају 63 предлога закона које је парламенту упутила Влада Србије, рекла је председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић.

"Парламентарце чекају и 23 акта које су највишем законодавном телу на усвајање предложили посланици, посланичке групе, бирачи и државне институције", навела је Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине Србије је рекла да би прву седницу после летње паузе могла да закаже за четвртак, 30. септембар, на којој би посланици расправљали о допуни скупштинских одбора, а 4. октобра ће почети редовно јесење заседање републичког парламента.

На првој седници у оквиру јесењег заседања, према њеним речима, на дневном реду ће се наћи акти који произилазе из европских обавеза Србије.

Ђукић-Дејановић је напоменула да је републички парламент у реализацији плана у оквиру европских интеграција остварио веома добар проценат и прецизирала да је урадио 136 одсто предвиђених активности.

"Влада Србије је имала изузетно тежак период. Не правдам је, али мислим да ће у наредном периоду интезивније тај пут ићи у форми предлога закона Скупштини", рекла је Ђукић-Дејановић.

У скупштинској процедури је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању који предвиђа и повећање границе за одлазак у пензију.

Влада Србије је парламенту на усвајање предложила и законске предлоге о задужбинама и фондацијама, о забрани усавршавања производње и стварања залиха бактериолошког (биолошког) и токсичког оружја и њиховом уништавању, о измени Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености, о акредитацији, о измени Закона о државној управи, о изменама Закона о платама у државним органима и јавним службама.

Међународни споразуми и уговори 

У процедури је и близу 40 законских предлога који се односе на ратификацију разних међународних споразума и међудржавних уговора.

На усвајање најдуже чекају Предлог закона о завршном рачуну буџета Србије за 2007. годину, који је у процедури од августа 2008. године, као и Предлог закона о заштитнику права детета, који је Влада Србије парламенту упутила у септембру исте године.

Парламентарци су у 2010. години, односно на четири седнице редовног заседања и шест ванредних седница, изгласали 151 закон и 26 других аката.

Међу најважнијим донетим законима и актима су Закон о Народној скупштини и нови Пословник о раду Скупштине Србије, Декларација о осуди злочина у Сребреници и Одлука о мишљењу Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности привремених институција Косова и Метохије и наставку активности Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета.

Донети су и закони о спречавању злостављања на раду, о волонтирању, о Српској академији наука и уметности, о заштити становништва од дуванског дима, о водама, о шумама, о трговини, о ученичком и студентском стандарду, о дивљачи и ловству, о амнестији, о електронским комуникацијама, о судским вештацима, о подстицању грађевинске индустрије у условима економске кризе, о Народној банци Србије.

Изгласане су и измене закона о високом образовању, о Агенцији за борбу против корупције, о безбедности саобраћаја на путевима, о Државној ревизорској институцији, о регионалном развоју.

У првој половини ове године одржана је и "најгломазнија" седница актуелног сазива републичког парламента - реч је о другој редовној седници, на чијем су дневном реду била 94 предлога закона и других аката, која је трајала од краја марта до 5. маја.

Међу најдужим седницама у овој години су и друга ванредна седница, на којој су посланици о осам тачака дневног реда расправљали од 7. до 29. јуна, као и четврта редовна седница, на којој је било 12 тачака, а трајала је од 5. до 26. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије