Читај ми!

Приштина организује референдум на северу КиМ, Срби бојкотују

У четири општине на северу Косова и Метохије централне власти у Приштини данас организују гласање на којем се бирачи изјашњавају "за" или "против" разрешења општинских председника албанске националности, изабраних прошле године гласовима неколико процената бирача. Српска листа позвала на бојкот. Интересовање бирача симболично.

Гласање на којем се одлучује да ли ће председници албанске националности у четири српске општине, изабрани прошле године гласовима неколико процената углавном албанских бирача, остати на тим позицијама, почело је симболично, уз безначајно интересовање грађана.

Из Централне изборне комисије саопштено је да су до 11 часова гласала 203 грађанина од више од 45.000 уписаних.

Према тим подацима, у Северној Митровици гласала су 64 бирача, у Зубином Потоку 17, у Лепосавићу 122, док у Звечану нико није гласао, наводи Косово онлајн.

Невладине организације које прате гласање известиле су да су на свим бирачким местима постављене сигурносне камере, док се гласачке кабине налазе на позицији која може нарушити тајност гласања и може се посматрати као застрашивање бирача.

Због тога, а и других разлога, челници Српске листе позвали су на бојкот гласања, иако су првобитно подржали петицију за смену председника општина.

Српска листа је истакла да надгледање гласања камерама нема ни у закону ни у досадашњој пракси на КиМ.

Нагласили су и да је нереалан број бирача у бирачким списковима, јер је као последица тортуре власти у Приштини дошло до значајног исељавања Срба са севера.

Гласање у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Северној Митровици могуће је у школама наставе на албанском језику, комуналним, приватним и објектима Агенције за имовину. Директори школа наставе на српском језику нису дозволили гласање у њима.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара