Читај ми!

Влада Српске формирала Радну групу за израду Споразума о мирном раздруживању

Влада Републике Српске донела је Решење о именовању Радне групе за израду Споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ. Милорад Додик је рекао да ће до краја јуна Република Српска понудити споразум о мирном раздруживању.

Задатак Радне групе је да сачини Предлог споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ који ће Влада предложити Народној скупштини Републике Српске, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе Српске.

У Радну групу за израду Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ, именују се: Милош Букејловић, министар правде и потпредседник Владе Републике Српске, др Синиша Каран, министар унутрашњих послова, Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске, Лазар Стјепановић, правни представник Републике Српске, Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар у Кабинету председника Републике Српске, Далибор Панић, генерални секретар Владе Републике Српске, Драган Станковић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове и Горан Маричић, директор Пореске управе.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, јер је у државну заједницу БиХ унела своју територију, надлежности и самосталност.

Додик је рекао да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ (ФБиХ) понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички део о угрожавању Дејтонског мировног споразума. 

Како каже, Српска има право на ту иницијативу која је заснована на Уставу и Дејтонском мировном споразуму. "То је део континуитета обавеза и ми смо рекли да ћемо у току 30 дана то урадити и урадићемо", рекао је Додик новинарима на Палама.

Истакао је да ће до краја јуна бити сачињена анализа краха Дејтонског мировног споразума, који је "остао само у сегментима".

Милорад Додик најавио је на проширеној седници Владе у Сребреници, 23. маја, да ће у наредних 30 дана Федерацији БиХ предложити споразум о мирном раздруживању.

Одлука је донета на седници Владе одржаној на дан гласања у ГС УН о резолуцији о Сребреници, коју су једнострано иницирали Бошњаци, без сагласности друга два конститутивна народа - Срба и Хрвата, Председништва или Савета министара БиХ.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије