Читај ми!

Ђурић: Тражимо да повуку резолуцију о Сребреници

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је новинарима у Њујорку да Србија тражи да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници повуку тај предлог у циљу помирења у региону. Истиче и да је у мисији Србије формиран штаб који се непрекидно бави овом темом.

Амбасадор Марко Ђурић је у изјави за српске медије у Њујорку рекао да је у мисији Србије формиран штаб који се непрекидно, 24 сата, бави ситуацијом у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници.

“Она заиста изазива много и разлога за забринутост и разочарања. Разочарања због начина на који се о овако осетљивој теми говори. Дакле, ово је једна тема која не треба да буде политизована, тема која пре свега треба да се бави пијететом према жртвама, а не да изазива нове поделе“, рекао је Ђурић.

Навео је да је сада на делу покушај да се подношењем овакве резолуције продубе поделе унутар саме Босне и Херцеговине, унутар које не постоји консензус око овако осетљивог питања.

“На страну то што су начином на који је она предложена нарушени и устав, и закони БиХ, и унутрашње уређење које јасно прописује да је Председништво БиХ једино надлежно за вођење спољне политике. Али ми говоримо о земљи која је постконфликтно подручје, о земљи у којој се још увек налазе међународне мировне снаге управо због повишеног нивоа етничких тензија и због одсуства политичког договора и онда неко у таквим околностима, мимо политичког договора, једнострано гура науштрб, односно против интереса једне стране, једну овакву резолуцију“, рекао је Ђурић.

Србија јасно осудила злочин у Сребреници

Истиче да је циљ да се једној страни удари страховита политичка етикета.

“Не заборавите да се све ово не дешава ни на какву годишњицу, ни било шта. Дакле, овај предлог је дошао између 28. и 29. годишњице дешавања у Сребреници. Дешавања која је, иначе, Србија јасно осудила. Подсетићу да су два српска председника одлазила у Сребреницу да укажу поштовање жртвама, да је Србија 2010. године усвојила у Народној скупштини декларацију у којој је осудила злочин у Сребреници и констатовала да су међународни судови донели о томе свој став“, навео је Ђурић.

Подсећа и да је 2015. Вучић нападнут у Сребреници када је управо ишао да укаже поштовање жртвама.

"И у таквим условима у којима сви знају колико је ова тема осетљива и колико је важно да се регион фокусира на будућност, да се не делимо, не свађамо, не отварамо старе ране, део земаља које су учествовале и у дешавањима деведесетих и које су 1999. године противправно напале нашу земљу, одлучују да коспонзоришу ову резолуцију", рекао је Ђурић.

Организовано против резолуције

Амбасадор Ђурић је рекао да грађани Србије треба да знају да ће се веома организовано и озбиљно супротставити тој иницијативи.

“Борба за то неће бити једноставна зато што је реч о осетљивој теми, имате и групу коспонзора које припадају земљама које су супротстављене ставовима Србије око одређених геополитичких питања. Имате групу исламских земаља којима није лако да не подрже било шта што има везе са овом иницијативом, али ми интензивно радимо на томе да разјаснимо позадину свега овог“, рекао је Ђурић.

Поручио је да Србија тражи да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници повуку тај предлог у циљу помирења у региону.

О предстојећим састанцима

Истакао је да ће наш тим од сутра ујутру имати наставак разговора и са представницима појединих европских земаља. „Затим имамо тросатну седницу Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији где ћемо говорити о нападима на наш народ, о укидању права на живот кроз забрану динара и свега осталог. А затим имамо састанке са земљама везано за резолуцију о Сребреници, где ћемо се састати само у току сутрашњег дана са више десетина њих“, рекао је Ђурић.

Следе састанци по групама, дакле по континентима – Африка, Азија, Пацифик и тако даље.

“Изузетно је значајно за Србију да већина светске организације не стане иза једног оваквог текста, једног оваквог предлога. Не могу да дајем никакво обећање и гаранције везано за то како ће те бројке да изгледају, али могу сасвим сигурно да кажем да ће бити потпуно јасно да у међународној заједници не постоји консензус о овој теми“, закључио је Ђурић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво