Читај ми!

Разговори о изборним условима - Брнабић: Све се свело само на датум; СПН: Нема помака

У Скупштини Србије су завршени вишечасовни разговори власти и опозиције о изборним условима. Србија против насиља саопштила да су сви остали при својим ставовима и да није било помака.

Председница Скупштине Ана Брнабић је на јучерашњој конференцији за новинаре рекла да су захтеви коалиције "Србија против насиља" у супротности са ОДИХР препорукама, а да је њихов ранији захтев који се тиче обуставе изборних радњи за београдске изборе противуставан.

Најавила је да ће се до краја недеље формирати Комисија за измену и допуну закона у складу са ОДИХР препорукама, те да ће се радити и на формирању Комисија за увид и ревизију бирачког списка и поручила: "Ко хоће да учествује - хвала, ко неће настављамо да радимо".

Брнабићева је на конференцији за новинаре упитала како даље наставити дијалог кад добија по два-три различита захтева тог дела опозиције недељно.

Коалиција "Србија против насиља" је послала Ани Брнабић захтев да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама Закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године. 

Обавестили су је и да су се пре четири дана, 12. априла званично обратили ОЕБС-у са захтевом да та организација посредује поводом, како кажу, постизборне кризе. Ово је четврти пут да се представници власти и опозиције састају како би разговарали о побољшању изборних услова.

Тема првог састанка је била примена ОДИХР препорука, међутим највише се разговарало о три захтева опозиција - од којих је власт одмах прихватила два (комисија за бирачки списак, професионално извештавање јавних сервиса), али није прихватила спајање избора.

Други пут је настављено о истим захтевима, а на трећем састанку, који је коалиција "Србија против насиља" напустила говорило се о изменама више закона (закона о избору народних посланика, о локалним изборима, о уставном суду, о финансирању политичких активности, о спречавању корупције).

После напуштања састанка, групација странака окупљена СПН није децидно навела да ли ће наставити учешће, а након тога је Брнабић позвала странке да јој доставе предлоге, после чега је навела да прихвата све осим одлагања избора у Београду.

После свега, уследио је нови захтев коалиције "Србија против насиља" због чега се Ана Брнабић и обратила медијима.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво