Читај ми!

ОДИХР објавио коначни извештај о изборима у Србији

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је коначни извештај о изборима у Србији. Истиче да су избори технички добро вођени и да је понуђен широк избор политичких алтернатива, али да је доминирао ангажман председника државе, што је, како оцењује, уз системске предности владајуће странке створило неправедне услове. Рад РИК-а оцењен је као транспарентан. ОДИХР је Србији дао 25 препорука за унапређење изборног процеса.

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је званично коначни извештај о изборима у Србији од 17. децембра, у којем се истиче да је, "иако су избори технички добро вођени и бирачима је понуђен широк избор политичких алтернатива, доминирао ангажман председника, што је, уз системске предности владајуће странке, створило неправедне услове".

У коначном извештају се истиче да је учесталост ванредних избора додатно нарушила поверење јавности у функционисање демократских институција, али да су се током кампање углавном поштовале основне слободе.

"Ипак, кампања је била поремећена оштром реториком, пристрасношћу у медијима, притисцима на јавни сектор запослених и злоупотребама јавних ресурса, а примећена је и недовољна заступљеност жена", наводи се у извештају ОДИХР-а.

Назначено је и да су медији дали простор свим учесницима избора у складу са законом, али да је већини националних емитера недостајало истинско аналитичко извештавање, што је умањило шансе гласача да се информишу о изборима.

"Изборни дан протекао глатко, али су га обележили процедурални недостаци"

Наводи се и да је изборни дан протекао глатко, али да је обележен бројним процедуралним недостацима – укључујући недоследну примену заштитних мера током гласања и пребројавања, честе случајеве гужве, кршења тајности гласања и бројне случајеве групног гласања.

"Десили су се и изоловани инциденти који су укључивали физичке нападе и застрашивање чланова бирачких одбора и посматрача грађана. Уз то, широко распрострањене тврдње – које су се током дана појављивале о потенцијално великом броју бирача који живе у иностранству, а који су организовани и аутобусом довођени у престоницу да гласају за владајућу странку – подрили су поверење јавности у интегритет локалних избора и утицали на прихватање резултата парламентарних избора", пише у извештају. 

"РЕМ пасиван, РИК транспарентан"

ОДИХР је оценио и да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) задржало пасиван приступ регулисању понашања медија током кампање.

Међуанродна посматрачка мисија (ИЕОМ) генерално је позитивно оценила процедуре гласања, али је ецидентирала и случајеве групног гласања и неовлашћеног праћења бирача, као и фотографисање гласачких листића. 

У извештају се истиче да је Републичка изборна комисија радила транспарентно и да је ефикасно спровела изборне припреме, али да ограничени људски и финансијски ресурси ометали способност комисија да одрживо унапреди свој рад између изборних периода. 

ОДИХР дао 25 препорука 

ОДИХР је дао 25 препорука Србији, са циљем да се унапреди изборни процес и да се усклади са обавезама у оквиру ОЕБС-а и другим међународним обавезама.

У препорукама се наводи да неопходне законодавне измене треба да се иницирају много пре наредних избора кроз инклузивни консултативни процес изграђен на широком политичком консензусу.

Међу препорукама је и да би РИК требало да изради и спроведе благовремен, свеобухватан и циљан програм едукације бирача, укључујући и програме о правима бирача, спречавању групног гласања и значају тајног гласања, као и да би поново требало размотрити ревизију Јединственог бирачког списка,  уз учешће релевантних актера.

Препоруке предвиђају и независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), као и да се размотри уклањање ограничења за потписивање подршке за више од једне листе. 

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару