Читај ми!

У Скупштини Србије завршени разговори о препорукама ОДИХР-а, представници опозиције напустили састанак

У Скупштини Србије завршени су разговори посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике, одржаних 17. децембра прошле године. Посланици опозиције претходно су напустили састанак. Посланике је на дијалог позвала председница Скупштине Ана Брнабић. Позвала је листу "Србија против насиља" да јој своје предлоге достави до сутра у подне. На позив се нису одазвали представници коалиције НАДА, "Еколошког устанка" и посланичке групе "Ми – глас из народа – др Бранислав Несторовић".

На састанак су били позвани и представници организација цивилног друштва и међународни партнери како би се разговарало о даљем раду на испуњавању препорука у циљу унапређења изборног процеса у Србији.

Коалиција "Србија против насиља" учествовала је на колегијуму Скупштине Србије.

Радна група Владе Србије за праћење и имплементацију препорука ОДИХР-а припремила је нацрте измена и допуна три изборна закона које су потребне како би се примениле одређене препоруке ове организације.

Реч је о Закону о избору народних посланика (у складу са препорукама број 2, 11, 12 и 20 из финалног извештаја ОДИХР), Закону о локалним изборима (у складу са препорукама број 2, 11 и 20 из финалног извештаја ОДИХР) као и Закону о финансирању политичких активности (у складу са препоруком број 15 из финалног извештаја ОДИХР).

Учесници састанка позвани су да изнесу коментаре на предлог измена и допуна ових закона, како би се, у најкраћем року, на транспарентан и инклузиван начин, финализовале измене и биле упућене парламенту на разматрање и усвајање, а то ће бити и прилика да различити учесници у овом процесу предложе даље кораке за рад на примени препорука ОДИХР-а.

Ана Брнабић је раније у позиву за састанак навела да ће у фокусу бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука ОДИХР-а припремила Радна група Владе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

У позиву се наводи да су позване све посланичке групе у парламенту да би се у оквиру Народне скупштине наставио дијалог о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Поред парламентарних странака, за састанак у четвртак позив су добиле и организације цивилног друштва - ЦеСИД, ЦРТА, Транспарентност Србија као и међународни партнери Републике Србије који су до сада учествовали на састанцима у вези са применом препорука ОДИХР-а.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије