Читај ми!

СПН доставио предлог Ани Брнабић: Обуставити изборне радње за београдске изборе

Листа "Србија против насиља" предложила је председници Скупштине Србије Ани Брнабић обустављање изборних радњи за београдске изборе, расписане 3. априла, јер, како наводе, правни оквир за спровођење тих избора није договорен услед неиспуњења препорука ОДИХР-a. Србија против насиља предложила је краткорочне мере пре одржавања наредних избора у којем се, између осталог, тражи договор о јединственом термину одржавања београдских и других локалних избора.

Листа "Србија против насиља" предложила је председници Скупштине Србије Ани Брнабић обустављање изборних радњи за београдске изборе, расписане 3. априла, изменом члана 87 Закона о локалној самоуправи, са ретроактивним дејством, јер, како наводе, правни оквир за спровођење тих избора није договорен услед неиспуњења препорука ОДИХР-a.

Све посланичке групе које су на изборима наступале под листом "Србија против насиља" послале су до 12 сати Брнабићевој предлог да са реализацијом ових краткорочних мера почне пре одржавања наредних избора, у који је Фонет имао увид, а у којем се наглашава "да је потребно постићи договор о јединственом термину одржавања београдских и других локалних избора, после усвајања законског и подзаконског оквира".

Те мере су формирање Комисије састављене од представника власти, опозиције и релевантних организација цивилног друштва која ће имати надлежност да врши континуирани надзор над бирачким списком, сталну контролу и ревизију бирачког списка у циљу његовог усаглашавања са стварним стањем, у складу са препоруком четири, односно професионално и одговорно извештавање на јавним сервисима.

"Треба осигурати да у ударним терминима у информативном програму јавни сервиси истинито и непристрасно извештавају о активностима свих учесника изборног процеса, као и да јавни сервис истинито извештава о извештајима ОДИХР-а, Црте и осталих актера који су сведочили о неправилностима уоченим на изборима одржаним 17. децембра", наводи се у предлогу.

"Други локални избори кад и београдски" 

Део опозиције испред листе "Србија против насиља" тражио је и одржавање свих локалних избора у оним општинама и градовима где треба да се распишу избори, а нису одржани у децембру 2023. године, у исто време са изборима за Скупштину града Београда.

"Како су у међувремену расписани београдски избори, а тек се започиње рад на испуњавању препорука ОДИХР-а, предлажемо обустављање изборних радњи до којих је дошло расписивањем избора 3. априла, како би се започело са озбиљним инклузивним и транспарентним радом на испуњавању приоритетних препорука", наводе посланичке групе које су наступале на заједничкој листи "Србија против насиља".

"У супротном, спровођење препорука ће се одигравати у време кампање за београдске изборе чиме ће довести у сумњу легитимитет тих избора", истиче сe у предлогу дела опозиције испред листе "Србија против насиља". 

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво