ИЗ ЧАСА У ЧАС

Савет безбедности о стању на КиМ, Исток и Запад против уредбе о увођењу евра као једине валуте

У Њујорку је одржана ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, заказана на захтев Србије. Председник Србије Александар Вучић је у обраћању рекао да су привремене институције у Приштини намерно креирале неподношљиве услове за живот Срба, као и да спроводе систематске нападе на цивилно становништво. Таква ситуација у одсуству одговарајуће реакције може изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на Косову и Метохији, поручио је Вучић. Једностране одлуке и потези доприносе дестабилизацији Косова, поручила је шефица Унмика Каролин Зијаде.

Ситуација на Косову и Метохији била тема је ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација, која је на захтев Србије заказана за 21 час.

Србију је представљао председник Александар Вучић који је раније, говорећи о одлуци Приштине да забрани употребу динара на КиМ, рекао да ће о томе говорити у Савету безбедности УН и да ће неке од квалификација изговорити први пут.

"Ја морам да говорим о томе, и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.

Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН.

У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.

Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", пише у захтеву Србије.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије