Вучић пред Саветом безбедности УН: Намерно креирани неподношљиви услови за живот Срба

Председник Србије Александар Вучић је говорећи пред Саветом безбедности УН рекао да су привремене институције у Приштини намерно креирале неподношљиве услове за живот Срба, као и да спроводе широко распрострањене и систематске нападе на српско цивилно становништво. Таква ситуација у одсуству одговарајуће реакције може изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на КиМ, поручио је Вучић. Од међународне заједнице председник Србије је затражио хитне и одлучне потезе како би се зауставио прогон Срба и створили услови за наставак нормалног дијалога измеђи Београда и Приштине.

У Савету безбедности УН расправљало се о стању на КиМ, а на захтев Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је да су привремени органи власти на КиМ створили неподношљиве услове за Србе, те да спроводе свеобухватне нападе на српско становништво.

"Такве акције, уз изостанак одговарајуће реакције, могу изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на КиМ... На редовним седницама Савета безбедности обавештавали смо чланове Савета о тешким условима у којима живе Срби и остале неалбанске заједнице на КиМ. Тражили смо ову ванредну седницу јер развој ситуације и акције Приштине могу изазвати непоправљиву штету пре него што буде одржана наредна седница Савета безбедности на којој ће се разматрати извештај Унмика", рекао је Вучић.

Истакао је да је одлука косовске централне банке директан повод због којег је затражена седница.

"Подаци да Република Србија из овог буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуацију на територији Косова и Метохије чини тешком. Само ове бројке јасно показују да огроман број становника на територији Косова и Метохије директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Републике Србије. Услед тога, очито је да забрана динарског платног промета, односно укидање динара као средства плаћања, директно лишава огроман број становника основних личних средстава за живот", рекао је Вучић.

Истакао је и да 1.794 српских и неалбанских пољопривредних газдинстава на територији Косова и Метохије директно зависи од динарских субвенција из Републике Србије, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на Косову и Метохији, који су директно зависни од динарског платног промета, више оперативно није одржив и могућ.

"Да сумирам, одлуком да се забрани динарски платни промет, Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства", рекао је председник.

Према његовим речима те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије су надлежности и структура јасно дефинисани споразумом потписаним 2015. године, а који прецизно дефинише да Србија има право да финансира ЗСО.

"Неутемељена аргументација режима у Приштини "

Председник Вучић је указао да укидање динара од стране Приштине представља директан удар на опстанак Срба на КиМ, као и на формирање Заједнице српских општина.

"Свако спречавање финансирања српских школа, вртића, факултета, болница, као и амбуланти и домова здравља представља директан удар како на опстанак Срба, тако и на формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Нагласио је да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини, који кроз акт структурног насиља интензивира вишегодишњи добро испланиран и систематичан напад на српско становништво "којим је суштински почео отворени прогон Срба са Косова и Метохије.

Истакао је да ће у том смислу чињенично разобличити потпуну неутемељеност аргументације режима у Приштини који тврди да је меру укидања динара и увођења евра као јединог платног средства предузео искључиво у сврху обезбеђивања наводне владавине права.

"Молим вас да имате у виду да тзв. руководство косовских Албанаца користи термин владавина права како би искључиво нанео штету Србима и Српској православној цркви. Ради се о толико распрострањеној пракси да привремене институције самоуправе већ осам година јавно и отворено одбијају да изврше правоснажну и коначну одлуку сопственог врховног суда о враћању земљишта које је у власништво српског православног манастира Високи Дечани", навео је председник Србије.

Вучић је рекао да, ако имамо у виду да је такав однос Приштине према примени начела владавине права у случају објекта светске културне баштине под заштитом Унеска, који је под даноноћним обезбеђењем Кфора и окружен чисто албанским насељеним местима, а које настањује већа заједница монаха Српске православне цркве, јасно је у каквим условима режим у Приштини подвргава обично српско становништво које је такође предмет декларативне заштите тобожње приштинске владавине права.

"Куртијевим доласком на власт број етнички мотивисаних напада увећан за 300 одсто"

Предсденик Вучић је нагласио да су у контексту такве приштинске тзв. владавине права подвргнути Срби и да је ислустративан пример тај што је недавно такозвано косовско правосуђе које Србе на Косову и Метохији и потенцијалне српске повратнике масовно прогони под лажним оптужбама за ратне и друге злочине једноставно донело одлуку да припадник илегалних такозваних косовских безбедносних снага Азем Куртај, који је на Бадње вече 2023. године из службеног ватреног оружја упуцао српско дете једанаестогодишњег Стефана Стојановића и његовог 21-годишњег рођака Милоша, сада буде слободан човек и брани се са слободе.

"Али не да се брани од оптужби за очигледан покушај убиства детета, већ за дело које је еквивалентно изазивању опште опасности, као када неко рецимо баца петарде у новогодишњој ноћи. У том смислу не сме се изгубити из видокруга да је ово само један од чак 470 некажњених етнички мотивисаних напада на Србе, Српску православну цркву и њихову имовину у 2021, од када је на челу такозваног руководства косовских Албанаца Аљбин Курти, који сада руководи прогоном Срба. Међу тим инцидентима, који су почели 2021. године су и драматични случајеви небројених полицијских пребијања и малтретирања Срба, па чак и бруталног и неиспровоцираног упуцавања Драгише Гаљка и још четворице Срба. Зашто приштински режим није сматрао да је вредно чак ни да формално спроводи истраге? Поређења ради током читавих девет година, пре Куртијевог доласка на власт 2021. на Косову и Метохији регистровано је укупно 669 таквих етничких мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто", навео је Вучић.

Истиче да приштински режим креира неподношљиве услове за живот и ставља Србе ван закона и врши њихов прогон.

"Сада тврде да је одлука о укидању легалног платежног средства динара донета како би се спроводила владавина права. Иако сама ова чињенична противречност открива да се не ради ни о каквој, па ни формалној владавини права, већ искључиво о механизму довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона", навео је Вучић.

“Динар легално валута на КиМ, евро уведен једностраном одлуком Приштине"

Председник Вучић је истакао и да је динар легално средство плаћања у Србији и да самим тим не може бити забрањен на КиМ као делу територије која је у саставу Србије, а која је резолуцијом 1244 УН стављена под међународну управу, док је евро уведен на противправни начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини.

"Ова опасна мера режима у Приштини је предузета на противправан начин и због тога што је евро легална међународна валута коју за подручје ЕУ емитује Европска централна банка (ЕЦБ). Услед тога, очигледно је да је приштинско руководство посегло за нелегалном употребом евра што је у својим јавно доступним информацијама навео ЕУ и ЕЦБ, наводећи, да је тзв. Косово, усвојило евро једнострано 2002. године и од тада га користи као своју дефакто валуту", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао да из тога произилази да евро није легално средство плаћања на тзв. Косову.

"Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана са ЕУ и само искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са КиМ", оценио је Вучић.

Вучић је истакао да је одлука о укидању динарског платног промета, односно динара као легалног средства плаћања на територији КиМ, само једна у низу озбиљнијих, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине, којима се врши напад на српско становништво, а којима је крајњи циљ креирање неподношљивих услова живота за Србе и њихов прогон са КиМ.

"Тешка ситуација на територији Косова и Метохије, посебно положај српског становништва, драстично се погоршао након априлских избора у четири општине на северу КиМ. Након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама, због појачане репресије и политичког обрачунавања, на захтев својих бирача напустили привремене институције самоуправе, уследили су додатни притисци и напади Приштине на српски народ", подсетио је Вучић.

О изборима у четири општине на северу КиМ које су Срби бојкотовали

Вучић је подсетио да је Приштина супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у четири општине.

"Из разлога који су оправдани и јасни, Срби су ове изборе бојкотовали. Више од 97 одсто становника севера КиМ чине Срби, па је тако на ове наводне изборе тада изашло свега 0,029 одсто од укупног броја Срба и тек нешто више од три одсто укупно уписаних бирача. Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација", подсетио је председник Србије.

Он је додао да је након тога уследило уклањање симбола Србије и истицање обележја тзв. Косова.

"Србима, који су до тада радили у локалним самоуправама, забрањено је да приступе својим радним местима, а сами објекти општина су ограђени и опасани бодљикавом жицом. Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су само 29. маја ранили више од 50 Срба. У тим догађајима дошло је и до трагичног и за сваку осуду рањавања припадника КФОР-а, који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Аљбина Куртија", рекао је Вучић.

Он је нагласио и да је тада из ватреног оружја рањено четворо Срба, а један ућесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа.

"Као што смо већ наводили, нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима. После тих догађаја, државни секретар САД (Ентони Блинкен) и високи представник Европске уније Жозеп Борељ, генерални секретар НАТО-а (Јенс) Столтенберг, као и готово сви други међународни званичници, су јасно и директно оптуживали Приштину за ескалацију на терену", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да су од њега на састанку у Кишињеву француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц тражили да позове Србе на КиМ да потпишу петицију за смену албанских градоначелника у већински српским општинама на северу.

"Ја сам им рекао да не терају Србе који су под бруталном репресијом да потписују петицију и да их тиме не понижавају. Рекао сам и да та петиција нема никаквог смисла јер је очито да нико у Европи нигде не може да легално и легитимно влада ако је изабран са три посто гласова од укупног броја бирача. У овом случају тако су изабрани Албанци у срединама где Срби чине 97 посто становништва. Нажалост, нико није хтео да то слуша и да помогне да се Куртијеви злочини зауставе. Уместо да од Приштине захтевају безусловну деескалацију, они су од Срба тражили да безусловно учествују на новим изборима које Курти није ни имао намеру да организује или омогући", нагласио је Вучић.

Вучић позвао СБУН и међународне организације да утичу на решавање кризе

Председник Србије је апеловао је на Савет безбедности и међународне организације, које могу да утичу на решавање кризе, да предузму хитне и одлучне мере у циљу нормализације ситуације на Косову и Метохији, спрече даљи прогон Срба и створе услове за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине у складу са Повељом Уједињених нација и резолуцијама Савета безбедности УН.

Истакао је да ће Србија са своје стране спроводити све споразуме и предузимати све потребне мере у складу са Повељом Уједињених нација и релевантним резолуцијама Савета безбедности.

Истовремено је позвао Савет безбедности да не изгуби из вида да је Србија послала захтев Кфору, у складу са резолуцијом 1244 и војно-техничким споразумом из Куманова, да се омогући повратак договореног броја српског безбедносног особља, које би помогло међународним снагама у заштити српског становништва.

"Иако је то међународно правни документ и у њему се јасно налаже обавеза команданту Кфора да омогући такав повратак, до тога није дошло", рекао је Вучић.

Он је рекао да косовски Албанци предузимају систематске нападе на српско становништво и намерно стварају неподношљиве услове за живот, врше прогон Срба и онемогућавају физички опстанак српског становништва на територији Косова и Метохије.

"Чини се неопходним да укажем на политику Србије, која се темељи на Повељи Уједињених нација и када је реч о ситуацији на територији Косова и Метохије, строгом поштовању резолуција Савета безбедности. Противимо се свим факторима нестабилности и настојимо да будемо чврст ослонац стабилности региона Западног Балкана. Годинама уназад Србија привлачи рекордне износе директних страних улагања, веће него остале државе региона заједно. Бићемо и домаћини Експа 2027 сликовитог назива 'скок у будућност'. Не верујем да је икоме у интересу да у свету којем је отворено већ превише жаришта Балкан поново постане зона нестабилности због слепе и бесмислене мржње приштинског режима према Србима који живе на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он је изразио наду да ће после данашње седнице чак и оне чланице Савета безбедности Уједињених нација које су признале нелегалну једнострано проглашену независност јужне српске покрајине схватити да последњи потези Приштине нису тек покушај консолидације нечега што значајна већина чланица Уједињених нација, укључујући Србију, не признаје као државу, већ доводе до угрожавања и повреде мира.

"Покушај Приштине да спроведе у дело укидање динарског платног промета и уклони динар као средство плаћања, није ништа друго до још један широко распрострањени и систематски напад на српско становништво, злочин против човечности", рекао је Вучић.

Одлагањем примене уредбе Приштина се охрабрује да настави са једностраним одлукама

Он је истовремено захвалио званичницима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније и свим традиционалним пријатељима са истока што су реаговали на последње потезе Приштине са осудама у саопштењима.

"Недавно приштинско отимање новца које је намењено за пензије и социјална давања Србима, као и привођење и кривично процесуирање људи који су тај новац преносили потпуно транспарентно и на законит начин, као и свих година током протеклих четврт века, непобитно доказује да саопштења очито нису довољно средство да би се Приштина приволела да моментално прекине прогон Срба и одврати се од покушаја дестабилизације региона. Нисам сигуран ни да је захтев појединих међународних чинилаца за одлагање примене уредбе прави пут, јер се Приштина тај начин заправо посредно охрабрује да настави са доношењем једностраних одлука уз техничко-процедурални услов да само буде пажљивија у одабиру тренутка и начину спровођења и примене тих једностраних потеза", рекао је он.

Он је нагласио да решење за кризу, као и за све друге кризе које је Приштина у протеклом периоду произвела, може да буде само јасан налог да моментално заустави све поменуте мере којима намерно ствара неподношљиве услове за живот и спроводи прогон Срба, као и одлучно обесхрабривање Приштине да у будућности посеже за било каквим једностраним потезима који се односе на српски народ на Косову и Метохији.

Терор против српског становништва на КиМ се интензивира

Председник Вучић изјавио је да се терор приштинског режима против српског становништва на Косову и Метохији интензивира, укључујући и физичке нападе на Србе, и да је у условима текућег прогона Срба постало сасвим јасно зашто Приштина одбија да испуни обавезу формирања ЗСО.

"Иако је чињеница да је међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ову ескалацију, Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања. Али терор против српског становништва се интензивира, што укључује и физичке нападе на Србе", навео је Вучић.

Он је навео и да су се напади на српску имовину и приватну имовину Српске православне цркве последњих година повећали.

"Ово је квантитативно потврђено подацима, 2023. године је 179 етнички мотивисаних злочина забележено. Ово је случај институционалног физичког и структурног насиља које је праћено упадима албанских оружаних снага у институције које финансира Република Србија и којим се нападају испоруке новаца, за плаћање социјалних давања и школарина", рекао је Вучић.

Он је истакао и хапшење и малтретирање поштанских службеника који на законит начин, као и у претходних четврт века транспарентно покушавају доставити новац људима којима припада.

"Посебно истичем да Приштина све отвореније и безобзирније у спровођењу прогона Срба користи оружане формације. Те формације су састављене готово искључиво од косовских Албанаца, чије постојање на територији Косова и Метохије је непобитно, нелегално и у супротности са резолуцијом Савета безбедности 1244", поручио је Вучић.

Он је подсетио да су од новембра 2022. године такве наоружане формације користиле несразмерну силу против српског становништва 98 пута, од чега 83 пута на северу Косова и Метохије.

"Користећи механизме привремених институција, у периоду од новембра 2022. извршиле су 38 упада на север Косова и Метохије и уз нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба и Српске православне цркве, успоставиле континуирано присуство на овом подручју, где Срби чине више од 97% становништва", рекао је Вучић.

"Врше се акти масовног застрашивања српског становништва кроз онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања па чак и вршења других аката насиља на илегално успостављеним пунктовима и на другим местима на читавом подручју северног Косова", рекао је Вучић.

Он је додао да приштински режим врши притисак на Србе и путем безразложног отварања ватре и готово сталним присуством оклопних борбених возила у мирним урбаним срединама, путем нелегалне експропријације земље у приватном власништву Срба, коју потом користе за изградњу нових објеката војне намене на том простору.

"Доношење одлука о узимању зграда у власништву српских институција, који су власници тих објеката више од једног века, насилно отимање имовине Српске православне цркве, нарушавање специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, подстицање и уништавање српских гробаља, завођење илегалног ембарга на српску робу и заплена легалне робе у власништву српских трговаца", навео је Вучић.

Он је указао да списак противправних активности Приштине није тиме исцрпљен и шири је када се укључи деловање против Срба у свим другим областима Косова и Метохије.

"Подсећења ради, наоружане групације Албанаца на Косову и Метохији су према резолуцији 1244 Савета безбедности УН морале да буду демилитаризоване, што подразумева и забрану њиховог поновног формирања у једном или другом облику. Њихово опремање савременом војном опремом је несумњиво супротно са резолуцијом", навео је Вучић.

Према његовим речима, насиље и прогон који Приштина сада отворено спроводи против Срба, природни је део дуготрајног систематског и широко распрострањеног напада на српско цивилно становништво на читавом простору Косова и Метохије.

Он је подсетио и да се Приштина обавезала на успостављање Заједнице српских општина и оценио да би се њеним формирањем у складу са споразумима из 2013. и 2015. године, које Приштина упорно одбија да спроведе, створила атмосфера у којој би Срби имали барем шансу за достојанствен живот и заштиту од прогона и насиља.

"Зато је у условима текућег прогона Срба постало сасвим јасно зашто Приштина одбија да испуни обавезу формирања ЗСО. Уместо стварања услова за опстанак Срба на територији Косова и Метохије, сведоци смо добро испланираних систематских и широко распрострањених мера, којима се намерно креирају неподношљиви услови живота и врши прогон Срба, те онемогућава физички опстанак српског становништва на територији Косова и Метохије", закључио је Вучић.

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару