Наставља се борба за динар на КиМ, али и борба за правду

Када би у Бриселу могло да дође до наставка дијалога Београда и Приштине и састанка на високом нивоу у седишту Уније кажу не могу да прецизирају, али тврде да Мирослав Лајчак ради на повратку дијалогу. Портпарол ЕУ Петер Стано понавља да су Уредба о платном промету и "полицијска операција против неких српских ентитета" на северу КиМ забрињавајуће. Позива приштинске власти да се укључе у процес консултација и да избегавају једностране кораке јер имају "веома контрапродуктивне ефекте".

Позиве на одлагање примене Уредбе којом се забрањује употреба динара упућују и међународни представници у Приштини. Нису против забране употребе динара, али сматрају да треба дати више времена за прилагођавање онима који користе српску валуту. То је у Приштини Куртију поновио амерички амбасадор Џефри Ховенијер, у име дипломатског кора.

"Надамо се да ћемо видети одлагање примене. Забринути смо да ће примена уредбе, ако не буде прилагођавања, угрозити мањинске заједнице, укључујући српску. Сви из дипломатског кора изразили смо сличну забринутост. Надамо се да ћемо видети одлагање одлуке док се не уради стратегија и одредбе које би укључиле реалност и забринутост мањинских заједница, као и нека практична питања - како да појединци који имају динарска примања преко Поште наставе да добијају новац", рекао је Ховенијер.

И немачки министар одбране Борис Писторијус, који је у посети региону, тврди да је право Приштине да спроводе своје законе, али тражи одлагање примене уредбе Централне банке. 

"Знамо да Косово има право да спроводи свој легалитет, али деескалација укључује и легитимне мере у смислу успостављања евра као јединствене валуте. То треба да се саопшти на одговарајући начин како не би било страха и дезинформисања. Мислим да је добро направити и спровести уредбу, али дати мало дужи рок за њено спровођење", рекао је Писторијус.

Угрожен опстанак Универзитета 

Представници српских институција на КиМ настављају да указују на погубност забране употребе динара. На универзитету у северном делу Митровице на десет факултета, образује се око 9.000 студената, а ради 1.123 запослених. 

"Уколико дискриминаторна одлука о укидању платног промета остане на снази, то би угрозило опстанак нашег Универзитета, али и читавог српског народа. Овде се ради о функционисању институције која немају алтернативу и која успешно опстаје у немогућим условима", указао је Небојша Арсић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Из владе у Приштини наводно се залажу за међупериод у примени уредбе о забрани употребе динара, како би се прилагодили они који га користе. Међутим пре два дана полиција је, и поред најаве владе, запленила 4 милиона динара намењених пензонерима и социјално угроженим житељима.

Оптужбе за наводне ратне злочине

Потреба Срба да сачувају динар поклапа се и са борбом за правду - готово свакодневно се суочавају оптужбама да су наводно починили ратне злочине.

Данас је један случај позитивно решен. Суд у Приштини ослободио је оптужбе Златана Арсића из Ајновца, код Косовске Каменице. То је први случај последњих година да суд ослободи неког Србина оптуженог да је починио ратни злочин.

"Он више није окривљен, ослобођен је и данас излази из затвора. Провео је 11 месеци у затвору. Он зна како му је било, ипак је правда стигла, јесте спора али достижна. Ниједан доказ није указивао да је Арсић починио ратни злочин", каже Василије Арсић, бранилац Слађана Арсића.

Случај Златана Арсића је решен, међутим пред основним судом у Приштини, Специјалним одељењем за тешка кривична дела, неколико је десетина предмета у којима тужилаштво терети углавном Србе да су наводно починили ратне злочине и извршили кривично дело тероризам.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара