Вучић са Писторијусом: Србија никога неће изненадити ни војним ни било каквим другим потезима, дао сам реч

Мир и стабилност су од пресудног значаја за све у региону и Европи, а нестабилност никоме није у интересу, сагласили су се на састанку председник Србије Александар Вучић и немачки министар одбране Борис Писторијус. Дао сам реч да Србија никога неће изненадити војним или било каквим другим потезима, каже Вучић. Чуваћемо стабилност, моја реч значи више него многи потписи у региону и Европи, истиче Вучић. Писторијус поручује: Нема пута ка ЕУ преко конфликта у региону. Наглашава да су неопходни добросуседски односи и позива на наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом у Београду, да је разговор био отворен и искрен са обе стране, “без рукавица“, и поручио да ће Србија чувати стабилност у регион.

"Говорили смо о стабилности у региону и потреби да имамо различито виђење, посебно у односу према Косову и Метохији. Сагласни смо да су стабилност и мир од пресудног значаја, не само за људе на Западном Балкану, већ и, рекао бих, у целој Европи, и да никоме није у интересу било каква ескалација и нестабилност", рекао је Вучић у обраћању на заједничкој конференцији за Писторијусом.

Вучић је истакао да је тачно да је, како је Писторијус рекао, дао реч да Србија никога неће изненадити својим војним или било каквим другим потезима, већ ћемо чувати стабилност.

"А моја реч, иначе, значи много више него многи потписи које сам гледао како у региону, тако и у Европи. То је од нашег великог и огромног интереса", рекао је председник.

Вучић је рекао да је разговор са Писторијусом био изузетно отворен и сасвим искрен са обе стране.

"Јер, када водите разговор у рукавицама, нисте увек сасвим сигурни ни шта сте чули, ни шта сте рекли. Захваљујем се господину Писторијусу на посети Републици Србији. Немачка је за нашу земљу најважнији економски партнер", рекао је Вучић.

"Нема сагласности о КиМ, уклањање динара противзаконито"

Говорећи о КиМ, Вучић је рекао да не постоји сагласност по питању уклањања динара са КиМ, указујући да Србија, у складу са повељом Уједињених нација, сматра да је уклањање динара са Косова и Метохије потпуно противзаконито и да то није питање некаквих прелазних одредаба и давања више времена.

"Зато што је финансирање здравственог и школског система нешто што је део и првог Бриселског споразума од пре 11 година и сваког другог споразума после тога. Само желим да то знате и не постоји ни један други папир који би показао било шта другачије. Реч је о директној провокацији коју нико не разуме, зашто неко спроводи осим у циљу потпуног етничког чишћења Срба са Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Председник је рекао да су што се тиче Косова и Метохије позиције Србије и Немачке потпуно различите, имајући у виду да је Немачка један од главних протагониста признања независног Косова и те политике.

"Ми имамо потпуно другачију политику, усклађену са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 која је и даље на снази. Разликујемо се по том питању, али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе", рекао је Вучић.

Додао је да ће српски органи наставити да спроводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра, али је замолио и Немачку да се у оквиру Еулекса - пошто, како каже, постоји гласно ћутање - коначно спроведе истрага о покушају убиства најмање седморице Срба.

“Од тога двоје деце на које је пуцано и који су рањени само зато што су носили божићно дрво или они који су покушали убити Драгишу Гаљака који је са два метка погођен у леђа од стране Куртијеве полиције“, рекао је вучић.

Српске власти би, истиче, волеле да се ту стандарди изједначе.

“Ми имамо добру комуникацију са НАТО-ом, професионалну, врло коректну. Наставићемо такву сарадњу да имамо и у будуће", рекао је Вучић.

"Новац за народ на КиМ биће обезбећен - овако или онако"

Одговарајући на питање новинара о томе шта ће се предузети поводом забране динара на КиМ, Вучић је рекао да је Србија у тешкој ситуацији, али да ће новац за српски народ, како је рекао, "овако или онако бити обезбеђен".

"Али ја морам да говорим о томе и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.

Нагласио је да је ситуација тешка за наш народ, да се Приштина понаша као суверена држава, а да нема одговора од западних партнера – зашто онда позивају Београд на дијалог ако је тако.

Писторијус се надовезао на констатацију Вучића да "нема одговора" и рекао да Немачка разговара са свим актерима на Западном Балкану и са БиХ по питањима унутрашње стабилности, а и са Србијом.

"Јер нам је у интересу да имамо мирни и стабилизовани регион као будућег партнера Европске уније. Подразумева се да разговарамо о свим питањима и Србија је за нас важан партнер, највећи економски чинилац у региону са одговарајућим утицајем. Србија као најважнија земља испољава свој позитивни утицај како бисмо стекли ту дуготрајну стабилност у региону и целој Европи. Западни Балкан је не само културни, географски, него политички део Европе, ту немам никакве сумње", рекао је Писторијус.

Вучић му је одговорио да је сагласан са њим и да није на то мислио, већ да не постоји одговор на два питања - један је прво по ком међународно правном акту Косово може да буде наоружавано, јер тај акт не постоји.

"Постоје само акти појединих држава које су признале независно Косово, као што сте и ви сами рекли, али не постоји ни један међународно - правни акт који би то одобрио. И, са друге стране, што се тиче самог дијалога, ми смо у дијалог позвани, јер другачије видимо правну природу ситуације на Косову. Претпостављам, ако смо ми ту само да верификујемо оно што ће приштинска страна да уради, онда вам ми ту нисмо потребни", рекао је Вучић одговарајући Писторијусу.

Нагласио је да је Србија увек била отворена за дијалог и одлазила на дијалог и да се 11 година чека да неко формира Заједницу српских општина.

"У тих 11 година ми смо учинили бројне уступке и никада то није било довољно, а један једини који је Приштина требало да учини, а то је формирање ЗСО што није уступак, већ би добро дошло свима, они нису учинили“, рекао је Вучић.

"Чланство у ЕУ остаје циљ, прихватићемо све препоруке ОДИХР"

Истиче да важност прикључења ЕУ остаје циљ Србије и да су, у складу са тим, одржани веома фер и поштени избори, као и да ће Србија прихватити све препоруке ОДИХР-а.

"Позвали смо припаднике и представнике ОДИХР-а да учествују у посматрању чак и наших локалних избора, иако то није наша обавеза, али смо и то урадили да бисмо показали да ништа не кријемо зато што мислим да имамо толико чврст и толико јасан легитимитет", рекао је Вучић.

Истакао је да “Србија нема чега да се плаши и да је веома важно да се поштују правила и међународно правне норме“, али је такође важно да се смањи мешање у унутрашње послове других земаља, јер се Србија, истиче, не меша никоме у њихове унутрашње послове.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је навео да ће Србија, када буде готов извештај о, како каже, мешању страних сила у изборни процес обавестити јавност о томе, те да “српске службе раде свој посао“.

Истакао је и да Србија подржава територијални интегритет БиХ као међународно признате државе и да никада није доводила у питање интегритет Босне и Херцеговине, као што никада није доводила у питање интегритет ентитета Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине.

"И ми смо поштовали сваки договор и поштоваћемо увек у будућности договор три народа, консензус три народа и Дејтонски мировни споразум и стварно спровођење Дејтонског мировног споразума, а не интерпретацију како коме падне на памет", рекао је Вучић.

"Сами одлучујемо, не наређују ми ни из Вашингтона, ни Москве, ни Берлина"

Вучић је истакао да се поноси чињеницом да представља земљу која је слободна и независна и сама доноси одлуке и навео да нико не може да му наређује, ни из Вашингтона, ни из Москве, ни из Берлина, нити из било ког другог места.

Одговарајући на питање немачког новинара о броју Руса и руском утицају у Србији, Вучић је оценио да је руски економски утицај неупоредиво мањи него немачки, а када је политички утицај у питању, истакао је да не може да говори о свим актерима, јер на "некога можда имају утицај, на неког можда немају".

"На председника Владе, на председника Народне скупштине, на председника Републике, нико, сем грађана Србије, нема никакав утицај", рекао је Вучић.

Навео је да у Србији нема много Руса. Оценио је тај број на 45 до 50 хиљада и истакао да су ти Руси углавном оријентисани против председника Русије Владимира Путина. Са друге стране, тврди, Украјинци који су у Србији су углавном рускоговорећи и много више оријентисани у корист председника Путина.

Писторијус: Отворен разговор са Вучићем, потребно наставити дијалог под окриљем ЕУ

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да је разговор био кратак, отворен и искрен, те да је закључено да је Србија највећа економија Западног Балкана и партнер Немачке. Борис Писторијус је нагласио да то што је Србија највећа економија, значи да има и највећу одговорност.

Према његовим речима, види се велики потенцијал за развој кроз интеграцију региона, што је важно и за чланство у ЕУ.

"Зато су важни стабилност и суседски односи", рекао је немачки министар.

Рекао је да су разговарали и о Републици Српској и да ће се залагати за интегритет те територије.

"Јединствени смо и у томе да са ескалацијом може да буде штете. Мудрост у политичком животу је да морају да се праве компромиси и превазиђе прошлост и да спречимо ескалацију и тензије. Насиље и претње нису средство политичког условљавања", рекао је Писторијус.

Када се ради о Косову и Метохији, Писторијус је рекао да је током посете јужној српској покрајини позвао на дијалог и да је био јасан да се свака легитимна мера мора донети да нико не трпи штету и да постоје прелазни рокови, без заоштравања ситуације.

"Смањивање јединица на Косову је зато важно, као и да Србија настави истрагу о Бањској", рекао је немачки министар.

Додао је да дијалог о нормализацији под посредством ЕУ треба наставити са посвећеношћу због приближавања ЕУ.

"Морају да се наставе и спроводе договорени споразуми и захвалан сам председнику и уверио ме је да од стране Срба не треба очекивати негативан утицај који неће угрозити стабилност у региону", рекао је Писторијус.

Рекао је и да се разговарало о недавно одржаним изборима и да чека извештај.

Како је додао тема је била и рат у Украјини који улази у трећу годину и додао да он представља страшан покушај подривања живота у слободи.

"Урадићемо све да подржимо борбу у Украјини. Није реч о праву јачег, већ о јачању права, због чега су санкције важно средство и зато је важно да се Србија прикључи", рекао је Писторијус.

“Немачка наоружава Косово одбрамбеним оружјем, као и друге земље“

Писторијус je рекао и да Немачка наоружава не само Косово, већ и Србију и друге земље као њен допринос у стабилизацији региона и како би ојачала одбрамбене капацитете сваке државе.

На питање на основу ког међународно-правног акта Немачка наоружава тзв Косово, Писторијус је рекао да Немачка наоружава “не само Косово, већ и Србију и друге земље, као њен допринос у стабилизацији региона и како би ојачала одбрамбене капацитете сваке државе“.

Истиче да Берлин испоручује искључиво одбрамбено, а не офанзивно наоружање. Додао је и да се, из немачке перспективе, о Косову говори као о сувереној држави.

"Ми смо признали Косово, друге земље то нису урадиле, реч је о мањем броју земаља на свету. То је одлука сваке земље, али независно од питања признања неке земље, захтев овом региону мора да буде, када имамо у виду наш циљ, стабилност у региону као предуслов за заједничко приближавање Европској унији, важни су ту добросуседски односи и то са обе стране. То је основни предуслов за стабилност и ништа ту чињеницу неће променити", поручио је Писторијус.

Одговарајући на питање шта се може понудити Србији на путу ка ЕУ, рекао је да за земље Западног Балкана нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону.

"Ја мислим да ту није реч о понудама, него о перспективама и то заједничким перспективама. Ја сам још једном нагласио колики значај Немачка придаје приступању Европској унији земаља Западног Балкана", рекао је Писторијус.

Оценио је да Русија има доста утицаја у Србији кроз више канала и навео да Србија мора да нађе свој начин поступања с тим.

"Србија мора да преузме одговорност, своју улогу у региону, како ће комуницирати са свим потешкоћама, са свим стварима које се перцепирају као нека провокација, али нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону", поручио је Писторијус.

Састанку председника Србије и немачког министра присуствовали су српски министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба војске Србије Милан Мојсиловић и други представници Војске Србије, као и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.

Немачки министира се одвојено састао и са српским министром одбране.

Вућевић је након разговора поручио да су билатерални односи две земље развијени на свим пољима и да постоји обострано настојање за њихово даље унапређење. 

Писторијус је захвалио Вучевићу на прилици да разговарају о различитим темама и посебно нагласио значај стабилности у региону и истакао унапређење сарадње у областима од заједничког интереса. И

Истакао је да је у приближавању Западног Балкана Европској унији неопходно одржавање мира и одсуство криза.

Писторијус је дошао у Београд из Сарајева, а пре два дана боравио је и у Приштини где се састао за званичницима привремених приштинских институција.

Он је затражио да се ускоро поново покрене дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Писторијус је рекао, поводом одредбе укидања динара на КиМ, да Приштина има право да спроводи своје "законе", али да је потребна адекватнија комуникација.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара