Читај ми!

Расписани парламентарни и локални избори за 17. децембар

Председник Србије Александар Вучић указом је распустио Народну скупштину и расписао ванредне парламентарне изборе за 17. децембар. Претходно је председник Народне скупштине Владимир Орлић расписао изборе за одборнике скупштина градова и општина.

Александар Вучић је потписао указ о распуштању Народне скупштине, који ступа на снагу у тренутку објављивања у Службеном гласнику.

"На основу члана 109. став 1. и 5. Устава Србије, сходно члану 21. ставу 1. Закона о председнику Републике, на образложени предлог Владе Републике Србије од 30. октобра 2023. доносим указ о распуштању Народне скупштине", рекао је Вучић.

Председник је потписао и одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине. Избори су расписани за 17. децембар.

“Поштовани грађани, желим вам срећне изборе, живимо у временима која су тешка за цео свет, у времену глобалних изазова, ратова и сукоба, у времену у којем је неопходно да сви будемо уједињени у борби за очување виталних националних и државних интереса Републике Србије, у времену у којем ћемо бити суочени са бројним притисцима због односа према Косову и Метохији и других регионалних и светских питања“, рекао је Вучић у обраћању након расписивања избора.

Истакао је да је веома важно да Србија сачува мир, стабилност и унутрашњу кохезију и покаже демократичност.

“Рекао бих да је ова кампања прилика да на цивилизован начин прикажемо различите идеје, програме, политике који треба да се такмиче, али који никада неће угрозити наше виталне државне, народне и националне интересе“, истакао је председник Вучић.

Свим учесницима у кампањи пожелео је добар резултат у представљању својих идеја и циљева.

“Желим им да све то чине на демократски и цивилизован начин, за грађане Србије је важно да најбољи програми и идеје победе. Уверен сам да учвршћујемо демократију и обезбеђујемо сигуран пут у будућност нашој деци. Живела Србија, нека су нам срећни избори“, закључио је Вучић.

Раније данас председник Скупштине Владимир Орлић расписао је изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији за 17. децембар.

Влада Србије упутила је у понедељак образложен предлог председнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

Како је из Владе наведено, одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбедило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности.

У предлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у последње време у делу јавности појавили захтеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра део опозиционих политичких странака такав захтев поднео председнику Републике.

Председник Вучић је рекао раније да је важно да избори буду слободни и демократски.

"Оно што је важно је да људи могу да искажу своју слободну вољу. Важно је да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе", рекао је Вучић.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару