Читај ми!

Одржан 22. протест "Србија против насиља" у Београду

Двадесет други протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, одржан је вечерас у Београду. Након окупљања испред Дома Народне скупштине, учесници су шетали "медијском трасом" до зграде РТС-а, а протест је завршен испред Председништва Србије. Саобраћај у том делу града је нормализован.

Протест завршен испред Председништва Србије

Након кратког задржавања испред зграде РТС-а, грађани су наставили шетњу Таковском улицом и стигли до зграде Председништва Србије, где је протест завршен.

Окупљени су викали "Буђење", "Вучићу, одлази", "Оставка" и "Излазите напоље".

На крају шетње, обратио се још једном новинар и спортски коментатор Смиљан Бањац, који је подсетио на захтеве протеста.

Бањац је навео на шта се све опозиција обавезала "Договором за победу" и најавио да ће следећег петка протест бити одржан у Новом Саду, а у суботу у Београду.

"Ми смо светло, а они су тама", рекао је на крају скупа Бањац, модератор протеста "Србија против насиља".

Опширније Краће

Лазовић префарбао таблу испред РТС-а

Након обраћања, Радомир Лазовић је префарбао таблу на улазу у зграду РТС-а у розе боју.

Фото: Фонет

Грађани стигли до зграде РТС-а, обратио се Радомир Лазовић

Грађани су стигли и застали испред зграде Радио-телевизије Србије у Таковској улици.

Окупљенима се обратио Радомир Лазовић, који је позвао грађане да аплаузом поздраве присутну новинарску екипу РТС-а, али и да покажу шта мисле о уређивачкој политици јавног сервиса.

"Да ли су људи довољно обавештени од стране РТС-а? Ја бих рекао да нису. Успели смо да чак и такав РТС натерамо да извештавају о протестима. Мало, али ипак је овде екипа РТС-а. Молим вас да их поздравите аплаузом", рекао је Лазовић.

Подсетио је на два захтева протеста – да националне фреквенције изгубе телевизије Пинк и Хепи.

Након обраћања, Лазовић је префарбао таблу на улазу у зграду РТС-а у розе боју.

Извештај Зорана Слепчевића

Почела протестна шетња

Почела је протестна шетња. Грађани ће од Скупштине Србије ићи Дечанском, Македонском и Светогорском до Таковске улице, где је седиште РТС-а, одакле ће Таковском и улицом Кнеза Милоша отићи до Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Почела је протестна шетња
Фото: Фонет
Опширније Краће

Зеленовић: На изборима се мора донети одлука да се заустави распад Србије

Копредседник странке "Заједно" Небојша Зеленовић рекао је на протесту да су избори 17. децембра "прилика да криминалци оду у затвор и да се заустави распад у Србији".

Зеленовић је рекао да има питање за Вучића – шта се ово десило у Бањској пре неки дан и да ли је он командовао Радоичићу да изведе наоружане људе.

Рекао је да се 17. децембра на изборима мора донети одлука да се заустави распад Србије.

"Распад је свуда. Да ли је икада било скупље? Ову земљу воде дилетанти који су успели све да упропасте. Чварци су постали луксузна роба, никад није било овако", истакао је Зеленовић.

Рекао је да 17. децембра мора да се заврши и "сага о литијуму" и да се тада доноси одлука да нема копања литијума и бора.

Нагласио је да се на предстојећим изборима бира како ће се грађани лечити, какво ће бити образовање и какви ће бити услови за бављење пољопривредом.

Небојша Зеленовић
Фото: Фонет
Опширније Краће

Лазовић: Опозиција и хоће и уме и има план, време је за победу

Шеф Зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић рекао је на протесту да је бесан и да жели другачију Србију, на коју ће бити поносан.

Истакао је да га највише боли јер зна да Србија може много боље од овога како је данас.

"Србија је земља највреднијих природних богатстава, али и земља десетина хиљада дивљих депонија. Србија је земља великих научника, али и земља у којој је сваки трећи ученик функционално неписмен. Србија је земља најукусније хране и специјалитета, али и земља у којој је преко пола милиона људи у страху да ли ће сутра имати за оброк", рекао је Лазовић.

Нагласио је да има ко хоће да заустави "тровање са Пинка и Хепија", да побољша услове живота грађана, да врати сигурност деци у школама, ако већ власт неће да испуни захтеве протеста.

"Опозиција и хоће и уме и има план, а данас тражимо вашу подршку. Натерали смо их да распишу изборе, а сада је време за победу. Тражимо вашу подршку да сменимо криминалну власт и заједно победимо таму која је пала на ову нашу Србију. Ми смо светло, а они су тама", рекао је Лазовић.

Радомир Лазовић
Фото: Фонет
Опширније Краће

Бањац: Предуго смо ћутали и окретали главу

Модератор протеста "Србија против насиља" Смиљан Бањац обратио се окупљенима на почетку протеста и захвалио им на "упорности и истрајности".

"Зашто не можемо да живимо безбрижно и нормално као највећи број народа у ЕУ? Да ли смо криви ми који пет месеци тражимо да насиље буде искорењено? Не, није до нас", рекао је Бањац.

Истакао је да је одговоран "онај ко седи на Андрићевом венцу".

"Предуго смо ћутали и окретали главу на другу страну", рекао је Бањац.

Затражио је оставку Ивице Дачића јер је, како је рекао, говорећи о случају Бањска на РТС-у "рекао да онај који је признао да је организовао акцију у њој није ни учествовао".

Опширније Краће

Окупљање грађана је почело у 18 часова испред Скупштине Србије, а како је најављено, после обраћања говорника се кренуло у шетњу "медијском трасом" до зграде РТС-а, а потом протест је завршен код Председништва.

Протест је вечерас одржан и у Краљеву. Нешто после 19 сати, на Тргу српских ратника у овом граду, окупљеним грађанима се обратио Лазар Милосављевић, активиста.

Осврнуо се у свом говору на рад, односно како је рекао, нерад Комуналне полиције, што је поткрепљено фотографијама одложеног смећа на улицама града.

Том приликом је прозвао градске челнике да не раде свој посао. Након говора активисте, окупљени грађани су отишли до зграде у којој је Комунална полиција, како би проверили да ли раде.

Посланичке групе дела опозиције су прошле недеље потписале "Договор за победу", који подразумева заједничко деловање за ванредне београдске и парламентарне изборе.

Представници дела опозиције су раније предали и захтеве руководству РТС-а којима, између осталог, траже заступљеност у информативном програму пропорционално времену које имају у парламенту, покретање нове дебатне емисије у вечерњим сатима на Првом програму и да се, поред групног учествовања, њихови представници позивају и у емисије самостално, без, како кажу, нужног присуства партија на власти.

Захтеви протеста

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржан 21 протест

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је 1. јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је 12. августа. Теме окупљања биле су насиље над женама и одлазак младих из земље, а учесници су прошетали до Владе Србије.

Тема шеснаестог протеста, одржаног 19. августа, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

Седамнаести пут грађани су се окупили 26. августа, када су поново прошетали до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а.

Осамнаести протест одржан је у суботу, 2. септембра. Тема су били образовање и владавина права, а шетало се од Скуштине Србије до зграде Министарства просвете и правде.

Деветнаести протест одржан је прошлог петка, 8. септембра. Окупљање је почело испред зграде Владе Србије, одакле је протестна поворка кренула до зграде Телевизије Пинк, где је протест и завршен.

Пре две суботе, 16. септембра одржан је двадесети протест "Србија против насиља". учесници су прошетали “медијском трасом“ до зграде РТС-а, где су прочитали захтеве.

Пре недељу дана одржан је двадесет први протест, а први пут на бини испред Народне скупштине су се нашли и политичари, посланици дела опозиције који су недавно потписали "Договор за победу". Окупљени су после говора прошетали "медијском трасом" до зграде РТС-а.

субота, 09. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу