Читај ми!

Двадесет први протест "Србија против насиља"

У Београду одржан 21. протест "Србија против насиља". После окупљања испред Дома Народне скупштине и обраћања говорника грађани су прошетали "медијском трасом" до зграде Радио-телевизије Србије. По први пут на бини испред Народне скупштине су се нашли и политичари, посланици дела опозиције који су недавно потписали "Договор за победу".

Завршен протест Србија против насиља" у Београду

Протест "Србија против насиља" завршен је испред зграде Радио-телевизије Србије.

Опширније Краће

Окупљени грађани "медијском трасом" дошли до зграде РТС-а

Окупљени грађани су "медијском трасом" дошли до зграде РТС-а. 

Поновљени су захтеви који се тичу РТС-а, да се објективно извештава као и да у информативном програму равномерно буду заступљени и представници власти и опозиције пропорционално заступљености у Скупштини.

Опширније Краће

Окупљени грађани кренули у шетњу "медијском трасом"

После обраћања говорника окупљени грађани кренули су ка згради РТС-а такозваном медијском трасом.

Колона се креће Дечанскаом - Македонском - Светогорском улицом до зграде РТС-а.

Опширније Краће

Посланици дела опозиције по први пут на бини

По први пут су се на бини испред Скупштине Србије појавили посланици дела опозиције који учествују у техничкој организацији протеста.

Александар Јовановић Ћута обратио се окупљеним грађанима. "Документ који смо потписали  "Договор за победу" је пут ка победи и слободи. Сви заједно морамо ићи до краја тог пута,"  рекао је Јовановић и поручио да људи нису гладни хлеба него правде.

Посланичке групе дела опозиције су раније ове недеље потписале "Договор за победу", који подразумева заједничко деловање за ванредне београдске и парламентарне изборе.

Опширније Краће

Почео 21. протест "Србија против насиља" у Београду

У Београду је почео 21. протест "Србија против насиља". Учесници су се окупили испред Скупштине Србије одакле ће после обраћања говорника кренути "медијском трасом".

Саобраћај око Скупштине је блокиран.

Опширније Краће

Протест "Србија против насиља" почео је после 18 часова, а траса шетње је Народна скупштина - Дечанска - Македонска - Светогорска - РТС.

Представници дела опозиције су раније предали захтеве руководству РТС-а којима, између осталог, траже заступљеност у информативном програму пропорционално времену које имају у парламенту, покретање нове дебатне емисије у вечерњим сатима на Првом програму и да се, поред групног учествовања, њихови представници позивају и у емисије самостално, без, како кажу, нужног присуства партија на власти.

Захтеви протеста 

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 20 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је 1. јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је 12. августа.Теме окупљања биле су насиље над женама и одлазак младих из земље, а учесници су прошетали до Владе Србије.

Тема шеснаестог протеста, одржаног 19. августа, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

Седамнаести пут, грађани су се окупили 26. августа, када су поново прошетали до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а.

Осамнаести протест одржан је у суботу, 2. септембра. Тема су били образовање и владавина права, а шетало се од Скуштине Србије до зграде Министарства просвете и правде.

Деветнаести протест одржан је прошлог петка, 8. септембра. Окупљање је почело испред зграде Владе Србије, одакле је протестна поворка кренула до зграде Телевизије "Пинк", где је протест и завршен.

Прошле суботе, 16. септембра одржан је двадесети протест "Србија против насиља". учесници су прошетали “Медијском трасом“ до зграде РТС-а, где су прочитали захтеве.

уторак, 12. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу