Читај ми!

Чекајући независну истрагу сукоба у Бањској

Београд сумња да Приштина прикрива доказе и зато ће тражити независну истрагу дешавања у Бањској, каже директор Kанцеларије за KиМ. Понавља речи председника да је Србија дошла до поузданих информација и сведока о томе како је страдао албански полицајац, али и како су на бруталан и хладнокрван начин убијени Срби. Александар Вучић је претходно рекао како нема сумње да се у Бањској препознаје рукопис страних служби. Још нема одговор на питање шта је био циљ акције, али је сигуран да Београд од ње нема никакве користи.

Са више података него што их је имао у недељу, председник је говорио о дешавањима у Бањској. Недовољно, каже, да би могао да одговори на сва питања. Једно од њих – шта је била идеја инцидента. Уверен је да Београду то никако не иде наруку.

"Зашто би то би Београду одговарало? А само да ми неко то објасни. Шта би била идеја? Да уништимо позицију коју смо годину дана градили. И мучили се и пристајали на различите, готово немогуће компромисне варијанте. Да уништимо у једном дану. Што хоћемо рат? Не, нећемо рат. Србија неће рат. Лажу већ годину и по дана, какви годину и седам месеци од када је почео рат у Украјини да Србија хоће рат. Не, Србија га неће. Хоћу да завршим мандат као председник Републике да могу да се похвалим да смо успешно чували мир", рекао је Александар Вучић за Ројтерс.

Синоћ је први пут открио шта јој је претходило. Наводи да су возила којима је блокиран пут ка Бањској била повезана жицом и експлозивом.

"Овај полицајац је био рањен тако што је наишао на жицу која је спајала та возила од експлозива, то нисте нигде могли да видите, тек тада је настала пуцњава, јер они који су постављали барикаде нису се довољно удаљили и онда је дошло до размене ватре", навео је Вучић за РТС.

У размени ватре, потврђено је, страдала су тројица Срба. Увиђај је обавила косовска полиција у чије налазе сумња Београд. Зато, каже директор Kанцеларије за KиМ, тражи да независна међународна комисија заједно са српским патолозима изврши обдукцију. Објашњава и зашто је Приштина одбила да Еулекс буде део истраге.

"Ја ћу рећи због чега – Еулекс није учествовао у истрази косовске полиције, јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и да сакрије истину, а та истина гласи да су Срби хладнокрвно, мучки и брутално убијани и убијени од стране косовске полиције. И то сви треба да знају, то је требало да се сакрије од Еулекса и објективне, независне, професионалне истраге пре свега", рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

"Тамо нису била само лица која су пореклом са КиМ, зато Еулекс није могао да буде ту, већ лица специјализована за борбу против Срба, између осталог са територије прешевске општине, која су починила најтежа кривична дела", нагласио је Вучић.

Брисел није желео да коментарише изјаве председника Србије

Изјаве председника Србије у Бриселу није желео да коментарише портпарол Уније. Понавља званични став Брисела о догађајима у Бањској.

"Став Европске уније је врло јасан, оно што се догодило у недељу на северу Kосова је терористички напад и треба испитати ко је одговоран и тај треба да буде изведен пред лице правде. Такође, свако ко је умешан или сарађивао, планирао, спровео дело. Та позиција Уније је поновљена неколико пута", рекао је Петар Стано.

Вучић је поручио да за њега, као председника Србије, ти људи никад неће бити терористи.

Тај опис за учеснике догађаја у Бањској користе приштински званичници. Посланици косовске скупштине су једногласно усвојили Нацрт резолуције којом осуђују убиство полицајца.

Доказе о његовом страдању тражиће Београд, каже председник, док се истовремено утврђује аутентичност снимка на коме су наводно Срби који су учествовали у пуцњави. Међу њима и Милан Радојичић. Александар Вучић демантује да је рањен у сукобу и каже да је тренутно у централној Србији.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво