Читај ми!

Појачано присуство специјалаца на северу КиМ; Епархија о санирању штете на манастиру: Нисмо вољни да прихватимо мешање Приштине

После четири дана, од јуче дозвољен улазак у село Бањска на Косову и Метохији, где се у ноћи између суботе и недеље догодио сукоб у којем је страдало троје Срба и један Албанац. У српским срединама на КиМ данас је трећи дан жалости. Прелази Брњак и Јариње из централне Србије ка Северној Митровици и даље су затворени, док се саобраћај у супротном смеру одвија без проблема. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао да Еулекс није учествовао у истрази јер је косовска полиција желела да сакрије доказе и истину. Еулекс саопштио да нема мандат да води истраге.

Лајчак са Билчиком о ситуацији на северу KиМ

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је о актуелној ситуацији на северу KиМ са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

"Имао сам добар разговор са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком данас. Разговарали смо о актуелној ситуацији на северу Kосова, дијалогу и ширем регионалном развоју", написао је Лајчак на Твитеру.

Европски парламент у уторак о дијалогу Београда и Приштине

Посланици Европског парламента ће у уторак 3. октобра са Европском комисијом и Европским саветом расправљати о односима и дијалогу Београда и Приштине.

Тема ће бити и ситуација у општинама на северу КиМ, сазнаје Танјуг.

Епархија рашко-призренска: Нисмо вољни да се приштинске институције мешају у преузимање заштите манастира Бањска

Епархија рашко-призренска се огласила поводом иницијативе приштинских институција и министра културе у Приштини Хајрула Чекуа да то министарство изврши процену штете у манастиру Бањска и ради на санирању штете која је начињена у току недавних оружаних сукоба.

"Сматрамо да је начињену штету свакако неопходно поправити и наша Епархија већ годинама ради уз помоћ домаћих и међународних добротвора на обнови и заштити својих светиња, манастира Бањска, који је једна од најважнијих задужбина Светог краља Стефана Милутина из 14. века", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Епархија рашко-призренска дубоко разочарана изјавама Чекуа који је у својим јавним изјавама на Tвитеру поново одбио да наведе право име наше цркве, изостављајући и да се ради о манастиру Српске православне цркве, у коме се иначе редовно служе службе, у коме живи монашко братство и где долазе бројни поклоници ради молитве.

"На овај начин не само да се поново присваја културна баштина Српске православне цркве и негира њен идентитет, већ испада и да је битније то што је манастир пре хиљаду година био ранохришћанска светиња него да се ради о живом манастиру, што говори о правом односу косовских институција према нашој културној баштини", истиче се у саопштењу.

Додаје се да манастир Бањска није само културно историјски-споменик, о коме се наша Црква и држава већ годинама истрајно брину, већ пре свега светиња СПЦ, која је од великог значаја за духовни живот нашег верног народа, посебно на северу Косова.

"Господин Чеку у својој објави говори о ранохришћанској цркви, иако се зна да је манастир Бањска од 14. века једна од најзначајнијих светиња СПЦ и гробна црква светог краља Милутина, која је последњих година значајно обновљена", наведено је у саопштењу Епархије.

Напомиње се да се Епархија рашко-призренска већ годинама суочава са континуираним негирањем црквеног и духовног идентитета наше Цркве на Косову и Метохији, у чему у последње време предњачи управо поменути министар.

"Истовремено, Српској православној цркви на Косову и Метохији се од тих истих институција негирају основна верска права, што се најбоље види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда Косова о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година, упркос сталним апелима међународних представника и угледних међународних организација које се баве верским правима и заштитом културне баштине", стоји у саопштењу.

Како се наводи, Српској православној цркви институције у Приштини упорно одбијају приступ једном броју верских објеката, где верници и свештенство не могу да приступе, што је такође противно не само међународним стандардима о верским слободама, већ и законима тих институција, које би те институције прве морале да поштују.

"Косовске институције тренутно раде и на усвајању закона са намером да се укину нека од последњих права која су остала Српској православној цркви од тзв. Ахтисаријевог плана, иако се ради о правима која су међународно гарантована", саопштено је из Епархије.

Како се додаје, у таквој неприхватљивој ситуацији, Епархија није вољна да прихвати мешање приштинских институција у живот Цркве и преузимање заштите манастира Бањска.

"Ову иницијативу пре свега видимо као политички чин који има за циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу косовских институција, већ и као корак ка даљој деградацији наших основних верских слобода и права и културној апропријацији наших цркава и манастира", поручује се у саопштењу.

"Епархија рашко-призренска је способна да самостално да ангажује независне експерте који би проценили насталу штету, како би сопственим средствима и средствима наших добротвора обновила оно што је оштећено, као што је чинила и у случају других цркава и манастира који су претрпели оштећења или били скоро уништени од стране албанских екстремиста у последњих двадесетак година", наведено је у саопштењу.

Опширније Краће

Еулекс: Немамо мандат да водимо истраге

Мисија Еулекс објаснила је у изјави за Павловић тудеј своју улогу и мандат поводом изјаве директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да Еулекс није учествовао у истрази сукоба у Бањској.

"Еулекс нема извршни мандат да води истраге", рекао је портпарол мисије Еулекса на Косову за Павловић тудеј.

Нагласио је да су активности Еулекса спроведене у складу са његовим мандатом и у оквиру ограничења која диктира актуелна безбедносна ситуација.

Извештај Андрије Игића (19.30)

Петковић: Зашто Приштина не предаје тела страдалих породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је поставио питање зашто Приштина и даље не предаје породицама тела страдалих у селу Бањска.

"Због чега се крију информације у вези са обдукцијом? Због чега се Еулекс не оглашава већ два дана на наш захтев да тим међународних експерата са српским патолозима прегледа тела?", навео је Петковић на платформи X (Твитер).

Чланови породица потврдили идентитет убијених Срба

Чланови породица Стефана Недељковића из Звечана, Бојана Мијаиловића и Игора Миленковића из Лепосавића, настрадалих у оружаним сукобима у Бањској, данас су потврдили њихов идентитет на судској медицини у Приштини.

У току је процес њихове идентификације, а потврђивање идентитета један је од корака у процедури, пренео је РТС-у извор близак породицама.

Додао је да породице нису добиле прецизну информацију када би могле да преузму тела погинулих чланова. Могуће је да то буде сутра или прекосутра.

Фото: РТС

Албански премијер Еди Рама затражио је да Кфор преузме контролу на северу Косова и Метохије.

Рама је на конференцији за новинаре оценио и да треба променити формат дијалога Београда и Приштине, који би, према његовом мишљењу, требало да буде подигнут на конференцијски ниво.

Епархија рашко-призренска: Нетачна тврдња Кларка да је у манастиру Бањска било ускладиштено оружје

Најновија изјава пензионисаног америчког генерала Весли Кларка дата Гласу Америке у вези недавних догађаја на Северу Косова и Метохије дубоко забрињава због нетачне тврдње да је у манастиру Бањска наводно "било ускладиштено оружје", наводи се на сајту Епархије рашко-призренске.

Из Епархије рашко-призренске истичу да су већ обавестили јавност о ономе шта су Еулекс и косовска полиција пронашли у објекту који је ван манастирског комплекса.

"А то је, да је у објекту који је ван манастираког комплекса и који у тренутку најновијих дешавања игуман манастира и братија нису били у стању да контролишу, а у који су наоружана лица 24. септембра самостално ушла, као и у дворишту манастира, остављен један део оружја и опреме приликом њиховог повлачења", наводи се у на сајту Епархије рашко-призренске.

Након детаљног прегледа манастира који су обавили Еулекс и косовска полиција у присуству игумана Данила, како се додаје, утврђено је да у самом манастиру није било складиштено никакво оружје

"Јер је то супротно духовној улози Цркве која се противи сваком виду насиља. Ова произвољна изјава пензионисаног америчког генерала не доприноси изградњи мира већ подстиче ширење нетачних информација и угрожава објекте и имовину Српске православне цркве на Косову и Метохији", истиче се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска је указала да СПЦ и овом приликом позива на мир и безбедност за све грађане.

"Српска православна црква на Косову и Метохији остаје врло одлучно при свом ставу да се противи било каквој врсти насиља и сукоба и зато је међу првима осудила насиље које се десило тога дана на Северу Косова и Метохије у околини манастира Бањске", закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на ванредној конференцији за медије да Еулекс није учествовао у истрази након сукоба у селу Бањска јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и истину - да је хладнокрвно, мучки и брутално убила тројицу Срба.

Петар Петковић
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

Срби у Грачаници одају пошту погинулима у сукобима у Бањској

Трећег дана жалости због погибије троје Срба у минулим сукобима у селу Бањска, више стотина Срба у Грачаници одало им је пошту и запалило свеће, уз молитву да се слични догађаји не понове.

Поред крста у дворишту Дома културе у Грачаници и фотографија настрадалих, свеће су осим грађана запалили и председница општине Љиљана Шубарић са сарадницима, затим Новак Живић, председник Привременог органа општине Приштина.

У сукобу са косовском полицијом у Бањској у недељу ујутру погинули су Стефан Недељковић из Звечана, Бојан Мијаиловић и Игор Миленковић из Лепосавића.

Петковић: Да ли је међу косовским специјалцима у Бањској било плаћених убица

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио је ново питање поводом догађаја у Бањској питајући да ли је међу специјалцима косовске полиције било и плаћених убица обучаваних у терористичким камповима, чији је задатак био да побију Србе.

Хоџа: Појачано присуство специјалне полиције на северу КиМ

Генерални директор косовске полиције Газменд Хоџа саопштио је да је повећано присуство специјалних јединица на северу КиМ након дешавања у Бањској.

"Појачали смо присуство и будност око граничне зоне. Такође, појачали смо присуство специјалне јединице косовске полиције на северу Косова. Мало смо смањили патроле обичних полицајаца, јер они немају толики ниво заштите да се суоче са сваким могућим нападом", рекао је Хоџа за РСЕ на албанском.

Заменик директора косовске полиције за регион Митровица север Ветон Ељшани рекао је за Танјуг да специјалне јединице са псима претражују терен око манастира Бањска због евентуалних заосталих експлозивних направа. 

Петковић: Зашто косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упитао је зашто косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска. 

Петковић је на Твитеру упитао и зашто је било потребно да косовска полиција сама обави истрагу, без присуства Еулексових истражитеља, и шта је то што је требало сакрити у истрази. 

Стејт департмент: Наша порука за Београд и Приштину је и даље да се врате дијалогу

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да је порука Сједињених Америчких Држава за Београд и Приштину и даље да се уздрже од насиља и врате дијалогу уз посредовање Европске уније.

Милер је на редовном брифингу за новинаре, а на питање какву поруку Србима на КиМ преноси то што Стејт департмент није упутио поруку саучешћа српским жртвама, рекао да су САД доследно изражавали саучешће жртвама насиља.

"Мислим да смо прилично доследно изражавали саучешће жртвама насиља у – како у овој ситуацији тако и широм света, а једна од порука коју смо имали за обе стране у овом сукобу је да се уздрже од насиља и повратак дијалогу уз посредовање ЕУ. То је и даље наша порука", рекао је Милер.

У српским срединама на Косову и Метохији трећи дан жалости због трагичног догађаја на северу Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти систематски уништава српски народ на КиМ.

Позвао је Србе да "на миран начин добијемо шта нам припада", а међународну заједницу моли да не притиска Београд; знају, каже, они ко је за ово крив.

Од јуче, после четири дана блокаде, дозвољен је улазак у Бањску, где се у ноћи између суботе и недеље догодио сукоб у којем су настрадала тројица Срба и један Албанац. 

Приштинско тужилаштво ослободило је четворицу Срба због, како је наведено, недостатка доказа да су повезани са оружаном групом.

Након сукоба у недељу у селу Бањска, косовска полиција је блокирала путеве ка том подручју, а у среду је дозволила приступ селу.

Ситуација на прелазима Јариње и Брњак је непромењена, па се и даље, као претходних дана, може изаћи са КиМ, али путнички аутомобили и пешаци не могу да уђу, преноси Косово онлајн.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу