Читај ми!

Вучић за Ројтерс: Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве на северу КиМ

Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве у манастиру на северу KиМ за коју је Приштина окривила Београд, рекао је председник Србије Александар Вучић за Ројтерс, негирајући било какву умешаност српских власти у инцидент.

Председник Вучић је рекао да је Београд осудио убиство полицајца и додао да ће Србија ''покренути поступке пред надлежним правосудним органима'' и истражити осумњичене, након што је у недељу код манастира Бањске убијени један припадник косовске полиције и тројица Срба.

''Kоја су то сумњива кривична дела, то је питање за тужиоца'', рекао је Вучић, и оптужио косовску полицију да је убила једног од Срба хицем у главу ''са удаљености од метар'', и то након што се предао, описујући то као ''погубљење''.

Вучић је негирао наводе председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи да је Београд подстицао насиље, рекавши да Србија неће имати користи од тога јер би то угрозило њену позицију у преговорима са Приштином уз посредство ЕУ.

"Зашто би ово било од користи за Београд? Шта би била идеја? Да уништимо нашу позицију коју градимо годину дана? Да ово уништимо за један дан? Србија не жели рат", рекао је Вучић.

Председник Србије је такође рекао да ће Милана Радоичића, једног од највиших српских политичара са KиМ који је, према наводима власти у Приштини, присуствовао пуцњави, "позвати тужилац".

Вучић је оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија да жели да протера Србе са Kосова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

''Узрок свих проблема на Kосову је Аљбин Kурти. Он је тај који је довео до свега овога'', рекао је Вучић и додао да је Kуртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.

''За нас је позиција на Kосову очигледно застрашујућа, али морамо да будемо уз свој народ и да се трудимо да сачувамо мир. Решење је увек у дијалогу'', закључио је председник Србије.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво