Вучић са Рамом и Ковачевским у Верони: Договорили смо се о завршетку осигурања радних дозвола

Председник Србије Александар Вучић у дводневној је посети Италији, где се, у оквиру иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан", састао са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Димитром Ковачевским. Након сусрета, тројица лидера посетили су Међународни сајам вина "Винитали 2023" у Верони и са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем обишли заједнички штанд на којем ће своја вина представити многобројни излагачи из земаља чланица иницијативе "Отворени Балкан".

Вучић: Показали смо свету – и ми вина за трку имамо

Председник Србије Александар Вучић објавио је на кратак видео-снимак са највећег италијанског сајма вина "Виниталy", истакавши да је био домаћин на штанду који је окупио најбоље винарије земаља чланица "Отвореног Балкана."

"Са задовољством сам, уз Едија Раму и Димитра Ковачевског, био домаћин на штанду који је окупио најбоље српске, албанске и македонске винарије на највећем винском Сајму у Италији. Као и прошлог пута у Београду, и данас у Венету смо показали свету да и ми вина за трку имамо", навео је Вучић на Инстаграму.

Председник Србији, који је обишао штандове регионе Венето и Лацио, захвалио је домаћина на гостопримству. 

"Хвала нашим италијанским пријатељима Антонију Тајанију и Луки Заји на гостопримству. видимо се на следећој Винској визији 'Отвореног Балкана' у новембру у Београду", додао је Вучић.

Извештај Драгане Биберовић

Вучић: Важно сачинити уговор о слободној трговини с Кином

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је важно да Србија  до краја године сачини уговор о слободној трговини са Кином. 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић који је са Вучићем на Сајму вина рекао је да је уговор стратешка ствар, најавивши да ће следеће недеље бити у посети Кини. 

Опширније Краће

Тајани: Желимо земље Западног Балкана у ЕУ, спремни смо за то

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је да та земља жели да види све земље Западног Балкана у ЕУ, као и да је спремна за то.

Тајани је истакао да је Сајам вина веома значајан не само за Италију већ и за пријатељске земље, као што су оне са Западног Балкана. 

Рекао је да су вина са Западног Балкана веома добра и да је веома важно да се оснажи сарадња Западног Балкана и Италије.

"Италија жели да сарађује више са Западним Балканом. Сутра у Риму ће бити веома важан догађај у који су укључени светски представници. Ми, као Италија, желимо да ви сви будете део ЕУ. Спремни за вас, не само пољопривреда већ и индустријски сектор", рекао је Тајани.

Опширније Краће

Вучић: Верујем да ћемо привући интересовање италијанских купаца

Председник Александар Вучић је на Сајму вина у Верони изразио наду и уверење да ће вина изложена на штанду земаља "Отвореног Балкана" – Србије, Северне Македоније и Албаније, привући велики број италијанских купаца.

"Мислим да је овде много аутохтоних вина Србије, веома добрих вина из Северне Македоније и Албаније и верујем да ћемо привући сигурно велико интересовање купаца вина, и да ћемо довести пуно италијанских винара у новембру у Београду", рекао је Вучић.

Истакао је да је намера и жеља целе регије Западног Балкана да се унапреди производња вина и грожђа.

Председник Србије је такође рекао да је разговарао телефоном са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, те да су се договорили да сутра имају састанак.

Поручио је да ће покушати да је доведе на сајам у Верони, где се заједнички представљају вина Србије, Северне Македоније и Албаније.

Ковачевски и Рама задовољни представљањем вина са Србијом

Премијери Северне Македоније и Албаније Димитар Ковачевски и Еди Рама изразли су задовољство што заједнички са Србијом представљају вина својих држава у оквиру Иницијативе "Отворени Балкан" на Сајму у Верони.

Ковачевски је рекао да је ту најбоља селекција вина Северне Македоније, те да је то велика шанса да их Италијани пробају, као и да се пробају италијанска вина и побољша кооперација.

Рама је рекао да је задовољан што су ту заједно око вина која сви могу да направе, и да га представе.

Рекао је да су сви укључени у производњу вина, али да вино није само пољопривредни производ већ и промоција, сарадња држава у оквиру Иницијатива "Отвореног Балкана".

Опширније Краће

Вучић обилази сајам вина у Верони

Председник Србије Александар Вучић стигао је на Међународни сајам вина, који се одржава у Верони. 

На сајму су га дочекали Гувернер региона Венето у Италији Лука Заја и министар спољних послова и међународне сарадње Италије Антонио Тајани.

Опширније Краће

Из обраћања Александра Вучића, Димитра Ковачевског и Едија Раме

"Отворићемо на један дан границе између Србије, Северне Македоније и Албаније"

Председник Александар Вучић рекао је да ће у наредном периоду Србија, Северна Македонија и Албанија на један дан отворити све граничне прелазе и пустити људе и робу да слободно циркулишу како би показали да отворене границе могу да функционишу.

"Следећег месеца ћемо се састати негде у Србији и то је веома важно , онда ћемо се у јуну састати негде у региону, а у међувремену отворићемо сва врата између нас. Отворићемо све границе, све уласке и изласке између нас и показати свима да отворене границе могу функционисати", рекао је председник Србије одговарајући на питање новинарке албанске телевизије која је замолила Вучића и Раму да открију планове у оквиру иницијативе Отворени Балкан за наредни период. 

Вучић је рекао да ће за то бити одабран најбољи дан и додао да је то била идеја премијера Ковачевског. 

Одговарајући на питање македонске новинарке да прокоментарише значај договора око радних дозвола између Србије, Северне Македоније и Албаније Вучић је рекао да ће споразум бити потписан до јуна или јула. 

"Веома је важан за формирање тржишта без граница. Моћи ћемо да сарађујемо на отвореном тржишту и да ангажујемо људе из Северне Македоније у Србији и обратно", навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Верујем у будуће пријатељство Срба и Албанаца

Иако се не слажемо се по питању КиМ уместо да кривимо једни друге разговарамо о економији и бољим односима држава, упитала је новинарка РТС-а председнике Србије и премијера Албаније.

"Шта да радимо? Да наставимо са сукобима? Да нам се деси нова Украјина? Има много људи у Србији који очекују сукоб. Шта очекујете? Да политички терет постане још тежи за Србе и Албанце? Учинићу све да то избегнем и мислим да Еди ради исто. Знамо шта су наше разлике и живимо са тим. Људи треба да буду у контакту и верујем у будуће пријатељство Срба и Албанаца", рекао је Вучић.

Рама је подсетио на дане када нисмо разговарали - да нисмо превазишли препреке из прошлости данас би нам било много тешко.

"Наравно да се не слажемо и да је велики јаз по питању Косова, то је више од неслагања. Али да ли је то разлог да не разговарамо или је разлог да разговарамо више? Одвија се дијалог и снажно верујем да заслуге иду грађанима региона. Срео сам се са Куртијем пре неколико дана и био је конструктивнији него раније. Важно је да идемо напред и да се гарантују сва права српске заједнице на Косову како би се избегли проблеми у будућности", каже Рама.

Опширније Краће

Ковачевски: Отворени Балкан је економска иницијатива и показује резултате

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је сајам вина у Верони један од највећих и најважнијих Сајмова где се дели винска визија Отвореног Балкана (ОБ) и доказ да ОБ даје резултате за људе и за посао и да је то доказ да није политичка иницијатива већ економска, која је базирана на истим начинима на којима је базирана слободна трговина добара Европске уније. 

"У поређењу са 2019. годином трговина Северне Македоније у Србију у 2022. повећала се за 53 одсто, такође и српска трговина са Северном Македонијом се повећала за више од 30 одсто. Дошло је до повећања трговине са Албанијом, и извоза и увоза", рекао је Ковачевски. 

Он је нагласио да Скандинавске земље немају границе и да је овај регион једини са границама и да "нема веће глупости од тога, јер смо некада били земље без граница". 

"Подаци које је председник Вучић изнео да се 70 одсто целог транспорта проведе на границама су такоде и подаци светске банке, не требају нам границе", рекао је Ковачевски. 

Сајам вина у Верони је важан сајам за Северну Македонију, истакао је Ковачевски, јер је, како је рекао Севера Македонија други извозник вина у Европи, са 60 милиона евра извоза вина и да на оваквом сајму та земља може да прикаже веома важне винске производе. 

"Ово је и могућност да привучемо инвеститоре да дођу на наше сајмове у новембру. Разговарали смо данас и о томе да наши филмски уметници могу да иду на разне фестивале широм света и сложили смо се да они дођу и учествују на филмском фестивалу у Скопљу", рекао је Ковачевски. 

Он је закључио да је иницијатива Отворени Балкан органска, аутентична и базирана на доброј вољи добрим односима земаља и да подаци које ми делимо и који ће доћи у будућности као што је заједнички наплатни систем путарине, показују да нема већег мотива и већег доказа да и друге земље приступе иницијативи Отворени Балкан.

Опширније Краће

Рама: Трговинска размена између земаља Отвореног Балкана порасла 24,8 одсто

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је трговинска размена између Србије, Албаније и Северне Македоније у 2022. порасла за 24,8 одсто, да је то огроман пораст и резултат рада на пројекту Отвореног Балкана.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, Рама је рекао да је пројекат Отвореног Балкана изузетно важан за те три земље и да га сматрају комплементарним са Берлинским процесом.

Вучић: Учинићемо све како би смо омогућили слободну трговину на Западном Балкану

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Владе Албаније Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским разговарао о томе како помоћи обичним људима и како отклонити све препреке и омогућити слободну трговину и слободан проток робе и људи.

"Разговарали смо о многим важним питањима како би све припремили пре почетка летње сезоне. Мислим да ће бити веома важно. Такође, разговарали смо и о многим другим питањима, попут оних која се тичу безбедности хране", рекао је Вучић.на конференцији за новинаре након састанка са Рамом и Ковачевским у оквиру иницијативе Отворени Балкан, који је одржан у градској скупштини града Бардолини у Верони.

Разговарало се и о усаглашавању око идентификационих докумената који ће убрзати преласке преко граница.

"Разговарали смо и о пријему нових идентификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо напредак у наредним месецима по том питању. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би била основа, усуђујем се да кажем, основа економске сарадње између свих нас", истакао је Вучић.

Додао је да је трговинска размена између Србије и Северне Македоније све већа и већа, и да је у последње три године порасла за неких 50 одсто.

"Највећа препрека нас на Западном Балкану су границе, јер када имате камион који преноси неку врсту робе они 30 посто возе, а 70 одсто проведу на границама", истакао је Вучић.

Опширније Краће

Почео састанак лидера Србије, Албаније и Северне Македоније

У градској скупштини града Бардолини почео је састанак председника Србије Александра Вучића са председником Владе Албаније Едијем Рамом и председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским. 

Састанак се одржава у оквиру иницијативе Отворени Балкан и то је први пут да је сусрет у том формату одржава ван граница Западног Балкана.

До градске куће Вучић, Рама и Ковачевски су дошли пешке и прошетали поред језера.

Опширније Краће

Вучић, Рама и Ковачевски стигли у Бардолино

Председници Србије Александар Вучић, председник Владе Албаније Еди Рама и председником Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски стигли у Бардолино, јавља извештач РТС-а.

РТС

"Отворени Балкан" се први пут сели ван региона да би квалитетним винима привукао нове посетиоце у регион. На сајму "Винитали" (VinItaly), три државе промовишу "Винску визију Отвореног Балкана" – догађај који је у Београду имао премијеру 2022, а биће одржан и у новембру ове године.

На заједничком штанду представиће се више од 200 најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Од укупног броја, 90 вина је из 41 српске винарије.

"Винитали" је водећи сајам вина и алкохолних пића посвећен винским компанијама на светском тржишту. Традиционално, одржава се у Верони, светској престоници вина и има међународни карактер.

Сајам је фокусиран на промовисање односа између произвођача, купаца и заинтересованих страна, као и на размену искустава и вештина. Припремљени су многобројни састанци и дегустације, а у фокусу овогодишњег издања су три кључна правца – бизнис, интернационализација и позиционирање. 

Вина на штанду "Отворени Балкан" представиће врхунски сомелијери три земље, а биће организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана.

Председник Вучић посету Италији наставиће и у понедељак, када је планиран обилазак нашег штанда на сајму.

Сајам ће трајати до 5. априла. 

петак, 09. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут