"Отворени Балкан" први пут се сели ван региона – самит три лидера и Винска визија у Верони

Вина из Србије наредних дана биће представљена у Италији. На највећој светској изложби у Верони, наступају заједно са винима из Северне Македоније и Албаније. Поред њих ће бити више од 4.500 излагача. Штанд "Отвореног Балкана" у недељу обилазе лидери те иницијативе - председник Александар Вучић и премијери Димитар Ковачевски и Еди Рама. Претходно ће се састати и одржати заједничку конференцију.

"Отворени Балкан" први пут се сели ван региона да би квалитетним винима привукао нове посетиоце у регион. На сајму "Виниталy", три државе промовишу Винску визију "Отвореног Балкана" - догађај који је у Београду имао премијеру прошле године, а биће одржан и ове у новембру.

Уз 200 етикета најбољих вина, позив излагачима и посетиоцима ће упутити лидери три државе.

Најпре ће се састати на језеру недалеко од Вероне и представити најважније резултате иницијативе "Отворени Балкан", као и планове који би требало да олакшају живот грађанима и привредницима региона.

Неки од тих резултата чули су се током јучерашње посете Димитра Ковачевког Београду. Извоз из Србије у Северну Македонију увећан је за 16 одсто, а да истовремено расте и увоз.

Последњи самит "Отвореног Балкана" одржан је у сенци рата у Украјини и енергетске кризе, која је била највећи изазов за све три државе.

Зима је прошла, па се очекује да ће пажња сада бити усмерена на јединствене радне дозволе, заједнички систем наплате путарина, нове олакшице привреди…

Тројица лидера на сајму вина, Вучић наставља посету Италији

Након сутрашњег састанка, тројица лидера одлазе на Међународни сајам вина, где ће са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем, који је недавно боравио у Београду, обићи заједнички штанд региона.

Председник Србије посету Италији наставља и у понедељак.

У плану је да и тада обиђе наш штанд на коме ће се представити домаћи произвођачи.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво