Читај ми!

Отворен међународни сајам "Винска визија Отвореног Балкана"

Први међународни сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана" у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" почео је у Београду свечаним отварањем којем су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски.

Више од 350 компанија из 39 земаља заказало је 420 пословних састанака у оквиру Првог међународног сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана", који траје до 4. септембра.

Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Манифестација окупља винарску елиту, најеминентније винаре, виноградаре, мајсторе подрума, енологе, сомелијере, дистрибутере и трговце вином и промовисаће Балкан као оригиналну туристичку и географску дестинацију и богатство аутохтоних винских сорти.

Матић: Можемо очекивати сјајан бизнис 

Уочи отварања сајма вина, министарка трговине и туризма Татјана Матић рекла је за РТС да можемо очекивати сјајан бизнис.

"Добијали смо све више упита за учестовање на сајму. Интересовање је велико не само из региона него и од реномираних произвођача, из Италије, Аргентине, Чилеа", рекла је Матићева.

"Ово је центар света када говоримо о вину. Београд је центар региона и света када говоримо о вину, а у политичком и трговинском смислу налазимо се на важном месту", истакла је министарка.

Око 100 купаца је дошло да купује вино. "Имамо склопљене уговоре, а у хали 3 ће бити потписани, склопљене уговоре имамо за тржиште Кине. Очекујемо пуно заједничког наступа Србије са Северном Македонијом и Албанијом на већа тржишта", подвукла је Матићева.

Према њеним речима, Кина је већ отворила своја врата, постоји велико интересовање за тржиште САД, и ово је велика прилика за наше произвођаче вина.

Биће одржано и такмичење, а о победнику ће одлучивати еминентни међународни жири из света вина. 

"Ово је међународни сајам вина, значајно је да имамо међународно такмичење, биће 25 судија, добиће се и награде, присутни су реномирани часописи. Све то даје значај овој манифестацији", рекла је она.

Подвукла је да је важна и гастрономија, биће презентована и храна. "Сутра имамо са министрима туризма трилатерални састанак и потписивање заједничке изјаве", најавила је Матићева.

У плану је да се нове винске руте дефинишу и у новој платформи буду доступе грађанима, да нове винске оазе учинимо доступним, закључила је Матићева.

Београд престоница вина 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је раније, гостујући у Дневнику РТС-а, да Београд јесте престоница вина јер се таква манифестација није одржала на овакав начин у овом делу Европе, то је нешто што је чини посебном због великог броја винара и купаца. 

Када купац долази из САД и Кине, он не улази у то да ли вино долази из Србије, Албаније или из Северне Македоније, већ гледа регион као винско подручје, истиче Чадеж. 

Сајам ће данас од 16 часова бити отворен и за посетиоце који ће током манифестације имати прилику да посете различите тематски дефинисане излагачке целине, да се едукују и буду информисани о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији, али и да дегустирају и купе најбоља вина из балканског региона и света.

Посебан сегмент манифестације биће посвећен најпознатијим гастрономским специјалитетима из овог дела Европе, а идеја је да се на сајму Србија, Северна Македонија и Албанија, поред вина, посебно представе и својом традиционалном храном.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво